Полицейска блокада на 22-километрова отсечка на пътя София-ВарнаДве камери снимат

...
Полицейска блокада на 22-километрова отсечка на пътя София-ВарнаДве камери снимат
Коментари Харесай

КАТ излиза от храстите

Полицейска обсада на 22-километрова права на пътя София-Варна

Две камери снимат за скорост в „ Отсечката на смъртта” край ловешкото село Микре

„ Динамичният контрол” засилен през уикендите

Полицейски автомобил се движи с колоните от коли и следи да няма изпреварвания при непрекъсната осева линия. Мобилна камера в патрулка и лазерна камера на тринога снимат за превишена скорост. Така наподобява въведеният преди дни „ динамичен контрол” на КАТ в 22-километрова права от пътя София-Варна, видя екип на „ Труд”.

Патрулка „ КИА” с включен наследник буркан посреща трафика откъм София при бензиностанцията на „ Ром петрол” до село Сопот. Когато минат оттова част от водачите стартират колегиално да присветват с фарове на идващите откъм Варна, с цел да ги предупредят за пътните служители на реда. И знамение - даже най-мощните джипове БМВ-та и „ Мерцедес”-и стопират да натискат „ нормалните” коли пред тях, отхвърлят се да изпреварват и карат в своите платна. На към 5 км по-натътък стартират да примигват отиващите за София, тъй като на бензиностанция „ Шел” при Микре е спрял бял „ Опел”. Ясно се вижда, че на предното стъкло има мобилна камера, която снима и в двете направления.

Следват нови присветвания и примигвания, тъй като на още 5-6 км при разклона за село Голец е паркирана още една патрулка „ Шкода”, а до нея на асфалта стои тринога лазерна камера и също снима в двете направления. Така един естествен водач има късмет да мине незасегнат през „ Отсечката на смъртта” от с. Сопот до разклона за пътя Ловеч-Троян и назад. И със скорост, с която да види добре монументи и черни кръстове на десетките жертви на произшествия. 22-ма души са починали там единствено за последните 4 години, преди 2 седмици бяха убити петима души.

Този тип „ динамичният контрол” е въведен по концепция на Областната дирекция на МВР-Ловеч, съгласувана с Института за пътна сигурност. Полицейската обсада край Микре ще продължи през уикендите до края на есента. „ Ние постоянно сме подлагали на критика полицията в Ловеч, само че в този момент е редно да я похвалим, тъй като търси метод да се оправи с катастрофите”, сподели шефът на института Богдан Милчев.

Предложение
До всяка камера и знак, и билборд


Любопитен факт е, че някогашният знак Е 24, който демонстрира регион с камери на КАТ, е останал и в двете направления край Микре. Този знак беше отстранен през юни 2017 година и върна катаджиите в храстите. Нека депутатите от бъдещия парламент да помислят освен за връщане на знака, а и до всяка камера на КАТ в сектор с доста произшествия да се инсталира и билборд. На него да написа примерно: „ Тази камера е 100% ефикасна, тъй като не снима нито един извършител. Всички минаха по този път живи и здрави.”

В бъдеще
Да им разрешат да снимат и с дронове
„ Само след 2 години ще бъде пуснат секторът от автомагистрала „ Хемус” и от КАТ, и от пътната организация повече няма да си мръднат пръста за пътя през Микре”, сподели пред „ Труд” локален гражданин. Той кара всеки ден в „ Отсечката на смъртта” и продължава да се нервира, когато скъпи коли го задминават на неразрешени места, или излизат в платното против него, макар че явно няма задоволително разстояние за изпреварване.
„ Разминавал съм се косъм с камиони и рейсове. Нека да разрешат на служителите на реда да снимат от въздуха и с дронове, тъй че да се вижда от горната страна кой какво прави. Ама след това не да му пращат фотоси по пощата, а тук да го стопират, глобяват и да не го пускат, до момента в който не си плати”, предлага водачът.

Гърция оповестена за първенец на Европейски Съюз за десетилетието 2010-2020
183-ма починали по българските пътища от началото на годината
Жертвите са с 21 повече по отношение на 2020 година



Българските пътища не престават да бъдат измежду най-опасните в Европа. Снимки: Цветан Томчев

183-ма души са починали и 2842-ма са били ранени при 2298 произшествия у нас от началото на 2021 година Това сочи статистиката на КАТ до 20 юни. Жертвите са с 21 повече по отношение на същия интервал на 2020 година Тогава по пътищата са станали 2179 произшествия със 162 убити и 2969 ранени.

Смята се обаче, че в началните месеци на тази, а изключително на предходната година трафикът у нас е намалял с 35-40% поради ограниченията против COVID-19 и по тази причина данните към момента са по-ниски спрямо интервала отпреди пандемията. За съпоставяне - от 1 януари до 20 юни 2019 година е имало 2678 произшествия (с 380 повече от 2021 г.) с 228 починали (45 повече от 2021 г.) и 3343-ма ранени (501 повече от 2021 г.).

Преди седмица от Европейската комисия регистрираха проекта за десетилетието 2010-2020 година, чиято цел бе да бъдат понижени на половина жертвите от произшествия. Оказа се, че междинният % за страните от Европейския съюз е 37%, а за първенец бе оповестена Гърция, при която спадът е 54%. България бе похвалена, тъй като с 40% попада измежду страните, които надвишават междинния % за Европейски Съюз. Най-слаб е резултатът на Нидерландия - едвам 5%, само че тази страна е измежду водещите по най-ниска смъртност по отношение на броя на популацията, до момента в който България и Румъния оглавяват черната ранглиста.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР