Полицейска акция, арести и обвинения за насилие от страна на

...
Полицейска акция, арести и обвинения за насилие от страна на
Коментари Харесай

Напрежение в Ихтиман: Полицейска акция, арести и сигнали за произвол

Полицейска акция, арести и обвинявания за принуждение от страна на служителите на реда в Ихтиман – това се случи след нападението над униформени в града.

Жители на ромския квартал упрекнаха полицията, че при навлизане в дома им рано тази заран се е стигнало до гибелта на 64-годишен мъж. От полицията отхвърлиха да е имало физически контакт.

Междувременно фен на bTV ни изпрати скандално видео , показващо подигравка с задържан в районното на Ихтиман. Главният секретар Младен Маринов разпореди незабавна инспекция по случая.

И до момента в който клипът възмути правозащитните организации, то в Министерство на вътрешните работи се организира работна среща поради з ачестилите в последно време набези над служители на реда .

На клипа се вижда по какъв начин явно пиян мъж е принуждаван да прави извършения и да кара колело в помещение, за което от Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че е районното ръководство на полицията в Ихтиман. Всичко това е съпроводено от смях на снимащите.

Според ръководителя на Българския хелзинкски комитет поради сходно безчинство над задържан неотложно би трябвало да стартира следствие .

--> „ Tова не е единственият случай и не е най-драстичният. Данните демонстрират, че всеки трети арестуван, който след това попада в пандиза, бива обичай или по време на задържането или най-често вътре полицейското управление”, съобщи Красимир Кънев.

Началникът на полицията в Ихтиман основен контрольор Лъчезар Колев удостовери, че клипът е сниман в районното. Според него обаче евентуално много обратно във времето.

„ Лицето от клипа е престъпно проявено и се намира в пандиза в София. Доста постоянно е арестуван за противообществени прояви и домашно насилие”, разясни той.

Вътрешният министър Валентин Радев разгласи, че е разпоредил инспекция на клиповете . „ Гледах клиповете и съм засегнат. Разпоредил съм инспекция от кой момент са, кой е участвал и по-късно ще вземем мерки”, безапелационен беше той.

Заради поредицата набези против чиновници на реда през последните дни в Министерство на вътрешните работи се организира работна среща.

„ Започнали сме тая работа с концепцията, че ще ни се наложи да поемаме опасности, само че въпреки това, бихме желали да забележим и другото – при посягане против нас желаеме да забележим в действителност изрично твърдата позиция на страната да пази нейните чиновници, тъй като ние служим въпреки всичко на обществото и на страната. Обществото би трябвало да ни поддържа и страната да ни защити”, разяснява Валентин Попов от СФСМВР.

Правомощията на служителите на реда са регламентирани със закон. Имат право да употребяват мощ и помощни средства в строго избрани моменти, да вземем за пример при отвод да се изпълнят разпорежданията им или при оказване на опозиция.

На работната среща не е обсъждана опцията да бъдат дадени повече пълномощия на служителите на реда, само че е било разисквано това, че евентуално измежду доста от чиновниците има терзания да употребяват мощ даже и когато имат учредения за това. Причината е дали това би било изтълкувано съответно от обществото.

Днес при акцията в Ихтиман бяха задържани четирима души, които след това бяха освободени . От полицията бяха безапелационни, че те нямат връзка с задържаните татко и наследник , които са упрекнати за нападението над униформени.

Нападнатите служители на реда към този момент имат медицински за нанесените им удари . „ Дърпаха ни, бутаха ни. И не ни изпълняваха разпорежданията. Разцепена ми е устата, ръката ми е синя, рамото ме боли”, изясни младши контрольор в районно управление (на МВР) Ихтиман Асен Микюрлов.

„ Имам охлузвания на краката и ми е разцепена устата, униформата ми е скъсани. Те ни превъзхождаха числено – 6 против 60”, съобщи и сътрудника му Георги Митев.

Това не е първият път, в който служители на реда са нападани в ромската махала, признават те.

От рано сутринта в квартала имаше засилено полицейско наличие. Според хората жандармерията влиза в една от къщите, с цел да търсят четирима мъже. Минути по-късно обаче 65-годишен родственик на търсените почива, а околните му упрекват служителите на реда в експанзия.

Водят се следствени дейности поради гибелта на възрастния мъж. Полицията твърди, че адресът, където е умрял индивидът, е друг от проверявания.

„ Полицаите не са имали никакъв физически контакт, единствено визуален”, безапелационен е старши комисар Георги Григоров, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – София област.

Проверката и акцията на жандармерията са по остарели случаи, настояват от полицията. Всички търсени са открити и арестувани и нямат общо с побоя над униформените отпреди два дни, изясняват от полицията в Ихтиман.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР