Полицай е с опасност за живота след опит на жандармерията

...
Полицай е с опасност за живота след опит на жандармерията
Коментари Харесай

НСлС поема разследването на катастрофата с полицаи и мигранти

Полицай е с заплаха за живота след опит на жандармерията да спре бус с мигранти. Шофьорът на микробуса също е измежду ранените, както и част от транспортираните мигранти. Инцидентът се разигра тази заран на входа на София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Най-тежко потърпевш е служител на реда от полицейския микробус. Той е признат в столичната болница „ Света Анна ” в доста тежко положение, с черепно-мозъчна контузия. Има заплаха за живота и незабавно е подхваната интервенция.

43-годишният водач на микробуса, превозвал мигранти, е с изострен хирургичен стомах. Хоспитализиран е в Клиника по хирургия на Окръжна болница. Единият мигрант, признат в УМБАЛ „ Св. Анна ” ЕАД е с фрактура на бедро и е приет в болница в Клиника по ортопедия, вторият е със скалпова рана и е приет в болница е в Клиника по неврохирургия, а третият мигрангт е с контузия на шията и остава в неврохирургията.

Повече от 3 часа след случая, информацията е нищожна. Знае се, че рано сутринта, към 7 часа, в региона на хотел Ихтиман, е бил изработен опит от страна на полицейски чиновници да бъде спрян бус, който е бил марка „ Рено “ модел „ Транзит “ със софийска регистрация. Шофьорът на буса на се подчинява на полицейското предписание и траял в посока София.

На входа на столицата бусът е кръстосан от бус на профилираните полицейски сили. Вместо да спре водачът на буса се блъска с полицейския бус. Вследствие на това има един полицейски чиновник, който е в тежко положение с заплаха за живота, а други двама са с пострадвания.

Минути преди 11.00 часа органите на Министерство на вътрешните работи и проверяващите дадоха брифинг на място, с цел да внесат доза изясненост към случилото се:

Образувано е досъдебно произвеждане в Софийска градска прокуратура за тежко съзнателно пътнотранспортно произшествие и за каналджийство. Делото ще бъде под надзора на СГП и към този момент е предоставено на Национална следствена работа (НСлС), съобщи, градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Тя осведоми, че към този момент се разпитват мигрантите, разпитват се лица, настанени в болница. Търсят се преводачи от сирийски, защото мигрантите са сирийски жители. Общо са били 12 души.

Кирилова акцентира, че проверяващите ревизират какъв е бил техният маршрут.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи гл. комисар Калоян Милтенов съобщи, че полицейският бус, не се е опитвал да препречи пътя на нарушителите. По думите му той е бил спрян на безвредно място.

Непосредствено след случая, пред БГНЕС приказва представителят на основния прокурор Сийка Милева:

„ Посегателството против полицейски чиновник е посягане против страната. Бяхме очевидци на сходни случаи в Бургас. В момента се повтаря цялата тази покруса “, съобщи Милева.

„ Тъй като делото е с огромна правна трудност, основният прокурор разпореди следствието да се организира от Националната следствена работа “, добави тя.

За да се спрат сходен жанр произшествия от Прокуратурата упорстват за взаимоотношение на институциите, с Министерство на вътрешните работи и другите служби, изключително на фона на засилващия се през последните месеци миграционен напън.

„ Трябва да има и строги санкции за подобен жанр закононарушения, тъй като наказванията за транспортиране на мигранти са извънредно леки “, безапелационна е Сийка Милева.

По информация на БНР лидерът на буса, който се вряза в микробус на жандармерията, е престъпно проявен и то с голям брой престъпни регистрации. Според непотвърдена информация лидерът е недееспособен - няма шофьорска брошура сега.

БГНЕС напомня, че това е следващият случай с полицейски чиновници и мигранти у нас за последните месеци.

В края на август, при опит да спрат рейс, цялостен с мигранти, животът си изгубиха служителите на реда Йордан Илиев и Атанас Градев. Това се случи в Бургас.

В началото на месец ноември българският служител на реда - младши контрольор Петър Бъчваров, бе погубен в граничната зона в землището на село Голям Дервент, на границата сред България и Турция, от изстрел, създаден непосредствено против него. Според следствието причинителите влезнали на територията на България през дупка в оградата и са стреляли и по българския граничен патрул. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР