Полицата до два пъти по-скъпа за автобуситеЦената на задължителната застраховката

...
Полицата до два пъти по-скъпа за автобуситеЦената на задължителната застраховката
Коментари Харесай

Камионите без „малус“ за превишена скорост

Полицата до два пъти по-скъпа за рейсовете


Цената на наложителната застраховката “Гражданска отговорност ” за камиони над 12 тона и за рейсове с над 8 места няма да нараства, в случай че през миналата година те са били снимани с превишена скорост по родните пътища. Като има в допълнение условие камионът или рейсът да са регистрирани на юридическо лице. Това планува наредбата на Комисията за финансов контрол за въвеждане на системата “бонус-малус ”, която е пусната за публично разискване. По-висок рисков клас на фирмените камиони ще се дава, единствено в случай че с тях е породена злополука и са нанесени вреди. Но в случай че камионът или рейсът са благосъстоятелност на едноличен търговец или на елементарен жител, цената на “Гражданска отговорност ” ще нараства освен за породени вреди при злополука, а и при приемане на фиш за превишена скорост, планува наредбата. По същия метод цената на полицата за персоналните коли на жителите също ще нараства и за породени вреди, и за административни нарушавания като превишена скорост.

Рисковият клас на хванатия с превишена скорост водач на камион обаче ще се покачва. Така камионджията ще би трябвало да заплати по-висока цена за “Гражданска отговорност ” за персоналния си автомобил, даже рядко да го кара и да не прави никакви нарушавания с него, а по през целия ден да е зад кормилото на камиона. За да употребява “бонус ” от цената на полицата обаче камионът не би трябвало да е причинявал вреди и не би трябвало да е хващан с превишена скорост.

Има и още една основна разлика сред камионите и колите. Цената на “Гражданска отговорност ” за камиони над 12 тона и рейсове с над 8 места ще може да понижава до 80% и да нараства до 190% от базовата цена съгласно рисковия клас на транспортното средство. Докато цената на полицата за коли ще се движи в по-широки граници от 75% до 400% от базовата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР