Полицаите, за които бе обявено, че са замесени в катастрофата

...
Полицаите, за които бе обявено, че са замесени в катастрофата
Коментари Харесай

Демерджиев: Прокуратурата забрани да задържим полицаите от случая Димитър Любенов

Полицаите, за които бе оповестено, че са забъркани в злополуката със умрял французин на Околовръстния път в София, са се движили по маршрута на поршето на Димитър Любенов и даже са били очевидци на трагичния случай. Това разгласи на брифинг служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той заяви още, че прокуратурата е забранила двамата чиновници на Министерство на вътрешните работи да бъдат арестувани.

По-рано през днешния ден в съда адвокатката на 39-годишния мъж, който блъсна колата на френското семейство, разгласи пред публицисти, че полицаи са спрели Димитър Любенов минути преди смъртоносния конфликт и са свалили водача му от " Drink and Drive ", по тази причина самият той е седнал зад кормилото.

" Оказа се, че полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето. Този полицейски автомобил най-вероятно даже е спирал по маршрута и евентуално служителите на реда са станали очевидци на самата злополука, само че вместо да изпълнят служебните си отговорности, те са създали нещо друго ", акцентира Демерджиев, само че не посочи подхванатите дейности от униформените поради формираното досъдебно произвеждане.

Служебният вътрешен министър означи и че цялата информация за непозволените дейности на двамата служители на реда е била предадена на прокуратурата, откъдето изрично са забранили да се изнасят данни, а също са и забранили чиновниците да бъдат арестувани за 24 часа.

" Важно е да се знае следното - когато тази информация ми стана известна, тя неотложно беше докладвана от дирекцията на прокуратурата, беше обезпечен наблюдаващият прокурор и чиновниците от дирекцията го срещнаха в детайли със записите, които откриват тези дейности. Те предложиха двамата чиновници да бъдат арестувани за 24 часа, да се вземат телефоните им и данните от тях и да се подхващат неотложни дейности. След като наблюдаващият прокурор се срещна с материалите, той не разреши на чиновниците да извършат тези дейности, пое надзор върху въпросното следствие и ни предизвести, че не би трябвало да огласяваме данни, с цел да не пречим на следствието ", изясни Демерджиев и продължи:

" Естествено, ние се съобразихме с това, единствено че тези дейности в следствие бяха поднесени като опит да се откри, че полицията, видите ли, прикривала служителите на реда, взели участие в тези дейности. Нищо сходно - още веднъж дублирам - Дирекция " Вътрешна сигурност " откри всички тези обстоятелства и условия и на тази база беше формирано второ досъдебно произвеждане, което да касае към този момент техните дейности ". 

По думите на Демерджиев още на 30 септември въпросните чиновници са били отстранени от служба и против тях са формирани дисциплинарни производства. Отнети са персоналните им карти, персоналният знак и служебното оръжие.

" Тези чиновници, против които ние сме безкомпромисни, са 5% от полицията. Не бива поради тях да се поставя леке на цялата полиция. Не бива техните дейности да пречат на уважението и доверието в другите, които непрекъснато, рискувайки живота си, опазват сигурността на българските жители ", безапелационен беше Иван Демерджиев. 



Малко по-рано от прокуратурата разгласиха известие, в което се показва, че прокурор в СГП е образувал досъдебно произвеждане за това, че на 25.09.2022 година в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние, не е изпълнило служебните си отговорности за да набави за себе си и за другиго полза и от това са настъпили обилни нездравословни последствия.

При следствието по делото наблюдаващият прокурор разпореди на органите на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи голям брой съответно посочени дейности, свързани с определяне дали е имало патрулни коли по пътя на автомобила, ръководен от обвинения, дали същият е бил спиран за инспекция и дали такава е била осъществена, надлежно от кои чиновници и какво е открила инспекцията, бил ли е в непосредствена непосредственост до автомобила на обвинения патрулен автомобил, който е/не е подхванал съответни дейности, преди настъпването на ПТП и други, прецизират от прокуратурата.

В осъществяване на постановлението от чиновници на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи са подхванати съответните дейности и резултатите от тях са докладвани в СГП.

С разпореждане наблюдаващият прокурор по делото за злополуката отдели относимите от това наказателно произвеждане материали, които бяха приобщени към формираното досъдебно произвеждане за закононарушение по работа.

Незабавно по необходимост следователи от отдел " Следствен " на СГП направиха съответните дейности по следствието за събиране на доказателства, прибавят от прокуратурата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР