Полицаите са най-редовните желаещи за увеличения на заплатите. В системата на МВР имаше

...
Полицаите са най-редовните желаещи за увеличения на заплатите.
В системата на МВР имаше
Коментари Харесай

Обичайните протестиращи – всеки път, когато се гледа бюджет

Полицаите са най-редовните искащи за нараствания на заплатите.

В системата на МВР имаше 20% растеж на възнагражденията предходната година, в този момент желаят още 10%

След месеци на неустановеност и удължение на снадки бюджет, най-накрая в Народното събрание се гледа проектобюджет за 2023, който има действителен късмет да запълни зейналата дупка. Бюджетът планува растеж на БВП 1,8%, намаление на инфлацията, както и гарантиране на до 3% бюджетен недостиг, което е изискване за приемане на България в еврозоната. Предвижда се учителските заплати още веднъж да станат 125% от междинната и то със задна дата от 1.01.2023 година (тоест учителите ще си вземат орязаните от служебния кабинет на Радев пари), 10% нарастване за структурите, които не са получили такова през 2022 година и 15% за структурите в общинската администрация.

Предвидено е и нарастване на главните хонорари в структурите на Главна дирекция „ Изпълнение на наказанията “ и Главна дирекция „ Охрана “ към Министерството на правораздаването, като към към този момент обезпечените 125 лв. през 2022 година, от 01.08.2023 година са разчетени спомагателни 175 лв. в бюджета на министерството за 2023 година

Докато обаче бюджетът се гледа сред първо и второ четене в Народното събрание, е моментът за активизиране на всички групи, браншове и системи, които с митинги се пробва да си издействат повече пари от държавната хазна.

Обичайните протестиращи - служителите на реда – както всякога желаят по-високи заплати - с 10% от горната страна, макар че предходната година получиха доста огромно нарастване от 20%. Без това да се отрази значително на качеството на работата им. Разбираемо е да има такова нарастване единствено в случай че забележим, че ведомството работи доста повече, с цел да предотвратява произшествия и да разкрива закононарушения – и в случай че това нарастване въпреки всичко им се даде, обществото ще чака действителни резултати.

Един взор към събитията през последните 15 години, които съпровождат дебатите към приемането на новите бюджети, демонстрира, че чиновниците на МВР почти всякога стачкуват или заплашват с митинг, в случай че не бъдат обновени възнагражденията им.

Протести имаше още през 2009 година при финансовия министър Пламен Орешарски, по-късно при Дянков още веднъж, а през 2010 година чиновниците на държавната администрация и силовите ведомства възразяват гласно и против желанието на кабинета всички чиновници в администрацията да заплащат сами осигурителните си вноски. През 2011 година още веднъж излизат на митинг за включване в бюджета на 10% нарастване на заплатите, а през 2012 година желаят 25%. През 2015 още веднъж имат претенции във връзка уреждането със закона за бюджета на обществените придобивки в системата, а през 2017 година и 2020 година фокусът им още веднъж е върху размера на възнагражденията.

Други дежурни протестиращи са надзирателите от пандизите, още веднъж за заплати, както и животновъдите и зърнопроизводителите за в допълнение финансиране или забавени заплащания. Ресторантьорите и чиновниците в транспортния бранш също постоянно имат претенции и се активизират към приемането на закона за бюджета. Интересно около ресторантьорите тази година е, че до момента в който се радват на 9-те процента ДДС, което финансовият министър им остави, стачкуват против условието за превеждане на заплати по банков и против плана на държавното управление и НАП да се заплаща в заведение само при издаден касов бон. И това се случва тъкмо една година, откакто същият отрасъл освен поддържа концепцията на вестник " 24 часа "  за кампания  “Касова бележка, апелирам! ”, само че и прикани тя да се разпростре и измежду други бизнеси, в които има огромен сив бранш.

Със сигурност всички браншове се борят за усъвършенстване на възнагражденията. Важно е обаче бюджетът за 2023 година, извънредно комплициран в подтекста на забавянето му поради служебното държавно управление, да мине разискванията в комисиите и да влезе пленарна зала, с цел да се отключи работата на страната в идващите месеци. А в това време страната да си прибере всички отговорности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР