Полицаите обявиха национален протест в четвъртък, който ще се проведе

...
Полицаите обявиха национален протест в четвъртък, който ще се проведе
Коментари Харесай

Полицаите се вдигат на национален протест в четвъртък

Полицаите оповестиха народен митинг в четвъртък, който ще се организира по едно и също време в София и Варна. Това стана ясно през днешния ден след срещата сред синдикатите в Министерство на вътрешните работи и заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов, на която не беше реализирано единодушие за нарастване на заплатите.

Протестът ще е в 12.30 часа в четвъртък и ще се организира по едно и също време и в София и във Варна. Това оповестиха от полицейските синдикати след края на срещата с управлението на Министерство на вътрешните работи, на която спориха за размера на заплатите във ведомството.

Синдикатите оферират минималната заплата в Министерство на вътрешните работи да бъде обвързана с минималната или междинната за страната. Ресорният зам.-министър Стефан Балабанов изясни, че към днешната среща няма по какъв начин да бъде реализиран безапелационен отговор, защото за измененията в закона има конкректен ред, по който би трябвало да се премине.

Част от синдикатите желаят нарастване на заплатите със задна дата - от 1 февруари. От Министерство на вътрешните работи обясниха, че това не може да стане по в този момент настоящия закон. При желаните 15 % ще са нужни над 11 млн лв.. Така за една година тряба да се намерят близо 140 млн. лв..
От профсъюз "Огнеборц " желаят нов закон за Министерство на вътрешните работи и напълно нов закон за пожарната.

Националният профсъюз на гражданската администрация в Министерство на вътрешните работи упорства за смяна на статута на държавните чиновници, за смяна на метода, по който се пресмята работното им време и за спомагателни пари за работа с класифицирана информация. Освен това от НСГА упорстват на работещите държавни чиновници при извънредност да се заплаща цялостната направена сума. Такъв е казусът с последните избори. От Министерство на вътрешните работи обясниха, че такава смяна може да стане единствено с промяна на Кодекса на труда.

След срещата със синдикатите Балабанов изясни, че е склонен с настояванията на синдикатите за заплати, само че всичко е въпрос на бюджет. А Валентин Попов - ръководител на СФСМВР - изясни, че митингите на служителите на реда в страната не престават. Следващият ще е в София, в четвъртък, когато е празникът на пожарникарите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР