Полицаите, обвинени за побоя над протестиращи под колоните на Министерския

...
Полицаите, обвинени за побоя над протестиращи под колоните на Министерския
Коментари Харесай

Полицейското насилие под колоните на МС ще остане ненаказано по давност

Полицаите, упрекнати за побоя над протестиращи под колоните на Министерския съвет от юли 2020 година, ще останат ненаказани, откакто съдът и прокуратурата забавиха толкоз време делото, че към този момент е изтекла отминалостта за гонене на лека телесна щета от чиновник на реда. Това заяви Сега, като се базира на следващото определение на Софийския областен съд, обвързвано с следствието на побоя над студента Евгени Марчев.

Софийският областен съд една година не се произнесе по жалбата на Марчев против частичното преустановяване и се наложи даже прокурорът по делото да написа на съда с молба да побърза. На 19 ноември т. година арбитър Христина Гарванска се произнася по жалбата на Евгени Марчев от август против прокурорско разпореждане от юни, с което отчасти за повторно е прекъснато следствието за причиняване на лека телесна щета на студента от служители на реда. Първото отчасти преустановяване беше анулирано от съда на две инстанции.

Сега съдът приема жалбата на Марчев и против новото преустановяване за основателна. И изяснява, че прокурорът е пренебрегнал всички инструкции на съда и не е отстранил пороците в работата си, тъй че делото да бъде изяснено. Прокурорът продължава да не прави нищо, с цел да бъде разкрита самоличността на всички служители на реда, взели участие в насилието зад колоните, излиза наяве още от определението на съда.

Разбира се и че през юни, след постановлението му за отчасти преустановяване на делото, прокурорът си прави отказ от проблема, тъй като приема за наранено правото си на " вътрешно разбиране и суверенна преценка върху типа и размера на привличането към наказателна отговорност ". Също по този начин излиза наяве, че съгласно прокурора служителите на реда не са направили закононарушение, като хвърлят други арестувани върху арестувания на земята Марчев, тъй като това " не е довело до травматични последствия и няма задоволителен интензитет на социална заплаха за незаконна демонстрация ". Той за повторно си е разрешил и да подпише постановлението си за преустановяване, без да предяви материалите по делото на Марчев. Тъй като са нарушени съществени правила и правила от Наказателно-процесуален кодекс, постановлението му следва да бъде анулирано, изяснява съдът. Съдията обаче показва и че на 10 юли т. година е изтекла отминалостта за наказателно гонене за закононарушение с подготовка, каквато е избрана от прокуратурата за полицейското принуждение под колоните на Министерски съвет.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР