Полицаи от Румъния се включиха в протеста на българските си

...
Полицаи от Румъния се включиха в протеста на българските си
Коментари Харесай

Румънски ченгета подкрепиха протеста на нашите в Русе

Полицаи от Румъния се включиха в митинга на българските си сътрудници, който се състоя през днешния ден по обед пред постройката на регионалната администрация в Русе. Мълчаливият протест продължи към час, като в него участваха чиновници на реда от Гранична полиция, Охранителна полиция, както и служители на реда от Кубрат и Исперих, съобщи БГНЕС.

Протестиращите, въпреки и малобройни, упорстват още веднъж за трите съществени претенции – по-високи заплати с 15%, които да се изплатят със задна дата от 1 юли, нов закон за Министерство на вътрешните работи и промени на настоящия закон. " Вярно, че такова решение имаше през вчерашния ден и оня ден на Съвета за тристранно партньорство, само че не е официализирано. Искаме заплатите да бъдат обвързани със обществено изразим индикатор като междинна работна заплата за страната или съществена такава и коефициент. Има потребност и от нов закон за Министерство на вътрешните работи с напълно нова идея, която да подсигурява една дълговечност в направените промени и да бъде направена взаимно с професионалното, политическото и синдикалните управления, с цел да не се получават разтърсванията, които се получаваха през последните години - всяка една смяна да претърпява по 20-30 промени ", разяснява Венелин Шопов, ръководител на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи в Русе.

Според него в системата се натрупа напрежение, има доста проблеми, само че не и решение. " Напротив, ситуацията е трагично. Управленията са празни откъм състав, незаети бройки, неперспективна специалност стана, младежи няма, на които да се съобщи опит. Практиката демонстрира, че на третата-четвъртата година множеството от младите сътрудници напущат системата. Целта на множеството е излизат в чужбина, не остават в България ", сподели още Шопов. Румънските служители на реда споделиха, че поддържат сътрудниците си в България, които единствено преди два дни са участвали на техния митинг в Букурещ. Там настояванията са били сходни – за по-високи заплати, по-добри условия за работа, нови коли и униформи. В същото време обаче заплатите на чиновниците на реда в Румъния са с 50 % по-високи от тези на българските им сътрудници. " Подкрепяме се, тъй като ние, служителите на реда от всички страни, сме като една огромна фамилия ", съобщи Костин Ницу от полицията в Гюргево.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР