Полицаи от областната дирекция на МВР в Плевен се самосезираха

...
Полицаи от областната дирекция на МВР в Плевен се самосезираха
Коментари Харесай

След репортаж на БНТ: Задържаха жена, мамила в интернет с помощи за украинци

Полицаи от регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Плевен се самосезираха след репортаж на “По света и у нас ” за подправен апел за помощ във Facebook.

Незабавно е арестувана авторката на обявата, която твърдеше, че в дома ѝ е настанено семейство украинци, които се нуждаят от облекла, обувки, хранителни артикули и средства. В момента по случая тече следствие.

Призивът за помощ е бил публикуван в една от най-големите групи с доброволци във Facebook с над 62 000 души. В обявата млада жена твърди, че при нея живее семейство бежанци, които се нуждаят от облекла, обувки, хранителни артикули и пари.

По-късно обаче хората в групата се усъмнили и ревизирали авторката на апела. Оказало се, че апелът е подправен. Нещо повече - дамата изпращала свалени от интернет фотоси на деца, за които тя твърди, че са от фамилията украинци.

Проверка на " По света и у нас " пък сподели, че няма бежанци, настанени в Долна Митрополия.

Зов за помощ, който на пръв взор от началото на войната наподобява нормален, се е появил в групата " Помощ за украинските бежанци " при започване на март.

По-късно в мнения авторката на обявата - Елеонора от Долна Митрополия, афишира, че фамилията ще бъде преместено в София, само че ще им трябват джобни.

Това усъмнило хора от групата, които избират да запазят анонимност.

" Друга жена се свърза с мен и сподели, че има подозрения, че тази жена лъже. Веднага в обявата ѝ написах, че няма нищо да бъде изпратено до момента в който не се разнищи казусът и от там започнахме да разнищваме случая, като се оказа, че тази жена ни лъже ", споделя администраторка на групата.

Съмненията се удостоверили, когато доброволка помолила дамата да ѝ изпрати фотоси на децата. Получената проверила в интернет. Оказало се, че фотографията е свалена от уебсайт със публикация за закрит дом " Майка и дете ".

" Тя си изтри обявата по-късно, когато казахме, че всичко е подправено, че тя лъже ", добавя администраторката.

От Община Долна Митрополия обявиха за Българска национална телевизия, че в града няма настанено нито едно семейство украински бежанци.

Потърсихме контакт с Елеонора. Тя продължи да твърди, че фамилията към момента е при нея и имат потребност от артикули и облекла за децата и майката. При подготвеност от наша страна персонално да откараме нужното, съобщи:

" Мога да изпратя едно момче при вас. Да не се разкарвате ".

А при гледище за персонален контакт прекъсна диалога.

Проверката ни в община Долна Митрополия сподели, че в града няма настанено нито едно семейство украински бежанци,

Случаи като този обаче не би трябвало да отхвърлят хората да подаряват. От фондация " За положителното " поучават всеки, който желае да помогне да ревизира на кого подава ръка.

" Единият вид е да работят с доказани ситуационни центрове, на които имат доверие, с организации, на които имат доверие или в действителност да имат някакъв персонален контакт, доказан контакт с хора, които оказват помощ ", изясни Кремена Кунева - ръководител на Фондация " За положителното ".

Именно персонален контакт търсят към този момент админите на групата " Помощ за украинските бежанци ", с цел да са сигурни, че всички помощи в действителност стигат до в действителност нуждаещи се.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР