Полицаи от Мисисипи оправдаха смъртоносната стрелба, след като полицията отиде в грешна къща, правилата на съдебните заседатели

...
Журито в Мисисипи отхвърли гражданско дело, искащо парични щети от
Коментари Харесай

Журито в Мисисипи отхвърли гражданско дело, искащо парични щети от двама полицаи, които простреляха смъртоносно мъж, докато връчваха заповед в грешната къща.

Жури на федералния съд в Оксфорд в четвъртък постанови, че служителите от Southaven Закари Дърдън и Самуел Мейз не са нарушили гражданските права на Исмаел Лопес, когато Дърдън го застреля до смърт през 2017 г. Присъдата дойде след четири дни процес по дело на Клаудия Линарес, вдовицата на Лопес, която поиска 20 милиона долара обезщетение.

„Присъдата беше, че съдебните заседатели не смятат, че употребата на сила, използвана от полицаите Дърден и Мейз, е прекомерна в светлината на всички факти, които те взеха под внимание“, каза адвокат Мъри Уелс пред филиала на CBS WREG-TV.

Случаят беше забележителен отчасти, защото град Саутхейвън преди това твърдеше, че Лопес няма граждански права, които да нарушава защото мексиканецът е живял незаконно в Съединените щати и е бил изправен пред заповеди за депортиране и наказателни обвинения за незаконно притежание на оръжие.

Съдия отхвърли този аргумент през 2020 г., като установи, че конституционните права се прилагат за „всички лица“.

„Има няколко огромни фактора. Едната беше тази невероятна грешка да отидем на грешен адрес и ние го почувствахме просто некомпетентно, защото те дори не отделиха време да разгледат кутиите, каза Уелс пред WREG. „Те отидоха на грешната страна на пътя, така че това започна това."

Град Саутхейвън и сега пенсионираният началник на полицията в Саутхейвън Стив Пъртъл бяха освободени от случая през юни, след като старши окръжният съдия на САЩ Майкъл П. Милс установи, че те не носят отговорност за служителите " действия съгласно федералния закон.

Според доклад на Бюрото за разследване на Мисисипи, Лопес и Линарес са били в леглото на 24 юли 2017 г., когато полицаи почукали на вратата на ремаркето им. Полицаите възнамерявали да връчи заповед за домашно насилие на съсед отсреща, но обърка адресите.

Полицаите казаха на държавните следователи, че са почукали на вратата, без да се идентифицират. Вратата се отвори, куче изтича, и Лопес насочил пушка през счупената врата, казаха полицаите. Мейз застреля кучето и след това, в бърза последователност, Дърдън стреля няколко пъти по Лопес.

Трети полицай на мястото каза на следователите, че е чул Дърдън да нарежда Лопес да изпусне пушката няколко пъти, преди да застреля Лопес.

Няма известен видеоклип от стрелбата.

„Тези служители са използвали тактически маневри, за да се скрият като полицаи“, каза Уелс пред WREG . „Те никога не обявиха, че са полицаи и в края на деня Исмаел Лопес беше прострелян през врата, в тила.“

41-годишният мъж почина от куршум, който го ударил в задната част на черепа, на повече от шест фута (два метра) от вратата. Полицията каза, че той е бягал.

Адвокатите на Лопес, който почина преди да бъде отведен в болница, оспориха, че той е насочил пистолета към полицаите. Те отбелязаха, че пръстовите му отпечатъци и ДНК не са открити върху пушката, която беше открита на повече от шест фута от тялото му. Те предполагат, че Дърдън е застрелял Лопес, защото полицаят е реагирал на Мейз, който е застрелял кучето.

Когато държавните следователи пристигат, те откриват Лопес да лежи мъртъв в легнало положение с ръце, вързани с белезници зад гърба в средата на хол. На дивана лежеше пушка.

След стрелбата щатското голямо жури отказа да повдигне обвинение срещу когото и да било по случая.

Кметът на Саутхейвън Дарън Муселуайт в изявление отново поднесе съболезнования на семейството на Лопес, но похвали резултата.

„Тази присъда доказва това, което вярвахме, че е правилно от първия ден, тъй като нашите служители реагираха по подходящ начин, като се има предвид обстоятелството, че са били заплашени със смъртоносна сила“, Мюселуайт казах. „Стояхме зад тях през последните шест години точно поради тази причина и за тяхно добро се радваме, че този процес приключи.“

Уелс каза пред WREG, че не е сигурно какво е бъдещето сега за вдовицата на Лопес .

„Гледаме дали искаме или не да се заемем с това или дали това затваря или не една глава от живота й и тя просто може да продължи напред“, каза Уелс.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР