Полицаи и надзиратели в затворите вчера вдигнаха палатков лагер пред

...
Полицаи и надзиратели в затворите вчера вдигнаха палатков лагер пред
Коментари Харесай

По-високи заплати за полицаите?! Не и преди тотална реформа

Полицаи и надзиратели в пандизите през вчерашния ден подвигнаха палатков лагер пред финансовото министерство. Служителите на Министерство на вътрешните работи желаят 25% нарастване на заплатите и упорстват за действителна и цялостна промяна в Министерство на вътрешните работи и профилираните дирекции в Министерство на правораздаването.

Представители на полицейските синдикати обявиха, че няма разговор с държавното управление и предизвестиха, че служителите на реда могат да спрат да употребяват персонални средства и по този метод да блокират работата на цялото министерство.

Трябва ли да бъдат увеличени заплатите в Министерство на вътрешните работи?

Със сигурност да, само че не и без същинска промяна. Министърът на финансите Асен Василев евентуално си дава сметка за бездънната каца, в която ще потънат парите и по тази причина изкусно заобикаля тематиката. Засега! Отделянето на пожарната и телефон 112 към този момент още е единствено в план, защото формалното прекачване няма по никакъв метод да се отрази на качеството на работата на тези служби.

Всъщност през последните 30 години всяко държавно управление идва с концепцията за промяна. Тя нормално се изчерпва със закриването на някоя и друга дирекция и основаването на двойно повече нови със същия предмет на активност, само че с нова абревиатура. И след всяка промяна администрацията в Министерство на вътрешните работи се усилва, а „ индианците” понижават. Според хора от системата, главната цел за ликвидирането на един отдел е да бъде заменен ръководителя му. А това се случва най- елементарно посредством закриване на структурата, тъй като законът е изработен по този начин, че е по-лесно да закриеш отдел, в сравнение с да смениш началника му.

Пенсионерите в Министерство на вътрешните работи – котва на всяка промяна

Огромният брой пенсионери в системата на Министерство на вътрешните работи са котва за всички промени в Министерство на вътрешните работи, счита представители на полицейските синдикати. В момента там работят към 7 000 чиновници, които получават редом пенсия и заплата, а също така страната заплаща и осигуровките им, които за първа категория труд са 50%. Цифрата прогресивно се усилва и прогнозите са, че след 2 години те ще бъдат 9 000, а след 10 години 70% от състава на министерството ще бъде от чиновници над 50 години. Тъй като макар обещанията, промяна в тази посока няма, специалистите предвиждат, че в случай че не се вземат незабавни ограничения, най- късно до 2 години ще се наложи или да се усилят годините за пенсия на чиновниците в министерството или да се понижат компенсациите. При пенсиониране всеки служител на реда получава по 20 заплати. 66% от бюджета на Министерство на вътрешните работи, който е в размер на 2 милиарда лв., отива за заплати, осигуровки и компенсации.

Трябва да отбележим и обстоятелството, че 70% от работещите пенсионери са на управителни длъжности, а 50% от тях са на висши управителни длъжности.

„ Пенсията не е лихва, а се дава, когато лицето към този момент не може да извършва отговорностите си. Това не е добавка към заплатата”, разясняват служители на реда.

„ Спешно би трябвало да бъдат освободени най-малко половината от работещите пенсионери. Това ще докара от една страна до освобождение на сериозен финансов запас, а от друга до възобновяване на състава. Парите, които сега получава един „ хибрид”, могат да покрият заплатите и осигуровките на двама млади служители на реда, а също така ще има опция и за увеличение на заплатите. Другата промяна, която незабавно може да облекчи бюджета на министерството е съкращаването на броя на дирекциите. Министерство на вътрешните работи е министерството с най- огромен брой дирекции – цели 54. Регионалните би трябвало да станат 8 от общо 28, тези които са в столицата също би трябвало да се редуцират, като надлежно фрапантно се редуцира администрацията.

Синдикалисти в пенсия

Според доста чиновници, макар че синдикатите упорстват за незабавна промяна, на процедура водачите им не желаят такава, тъй като множеството от шефовете на 7-те огромни синдиката в Министерство на вътрешните работи също са пенсионери. Някои от тях са настанили цялата си рода в разнообразни дирекции на министерството и не е ясно чии ползи пазят – тези на членовете на синдиката или фамилните.

„ В момента се прави всичко допустимо да се блокират промените, като се слагат безумни условия и неизпълними условия” безапелационни са служители на реда.

Чиновници или служители на реда?

Наред с всички проблеми в Министерство на вътрешните работи, не е за занемаряване и този с бумащината. Въпреки, че живеем в цифрова среда, Министерство на вътрешните работи е затънало в тонове хартия под формата на писма, наредби и окръжни.

„ В момента има настоящи към 65 указания, затънали сме в бумащина. Един служители на реда в случай че би трябвало да ги изчете, ще му отнеме половин година и то без да работи. А в случай че би трябвало да ги научи – 5. Нормативната база е раздута до безсрамие и спорна, а това е причина Министерство на вътрешните работи да губи доста от делата в съда. От друга страна, когато някой не е комфортен, незабавно се намира разпоредба, по която може да бъде осъден, разясняват чиновници.

Издават се така наречен „ окръжни”, които постоянно опонират както на закона, по този начин и на инструкциите. Конфликтът сред нормативната база и вътрешните заповеди води до неприятни резултати – пропадат каузи, анулират се арестувания и прочие Реформата в Министерство на вътрешните работи може да стане единствено извън, безапелационни са служителите на реда.

Реформата е политически въпрос

Мит е, че полицията е деполитизирана. Министерството има политически кабинет, които прави назначенията. Ясно на какъв принцип. След това кабинетът се сменя, идва ново политическо управление и прави нови назначения.

Затова и промяната е политически въпрос. Който рано или късно би трябвало да бъде решен, въпреки и на висока цена. Всъщност колкото повече се отсрочва, толкоз повече цената се усилва. Както в метафоричен, по този начин и в дословен смисъл. Защото в случай че е нарушена рамката за сигурност, не могат да се случи промяна в нито една сфера.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР