Полицаи и надзиратели на протест. В цялата страна служителите, които

...
Полицаи и надзиратели на протест. В цялата страна служителите, които
Коментари Харесай

Полицаи и надзиратели протестират в цялата страна

Полицаи и надзиратели на митинг. В цялата страна чиновниците, които не са на работа, се събират пред пандизите или полицейските ръководства.

Исканията на работещите в бранш „ Сигурност” остават непроменени от предходната година насам - нарастване с най-малко 25% на заплатите, повече и непрекъснати обществени придобивки, нарастване на щата. От двете ведомства - Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, споделят, че за повече пари може да се приказва след актуализация на държавния бюджет. На този стадий съответни числа не се загатват.

Около 9 часа стартира митингът на надзирателите в Централния софийски затвор.

" В досегашните срещи с властта сме получавали доста обещания, от които доста малко са изпълнени. Дори не знаем защо е плануваната за 16 часа в петък среща в Министерство на правораздаването ", съобщи представителят на синдикатите Емил Велков по Нова ТВ.

Според Албена Предоева от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи няма съответни параметри за промените. " Искаме 25% нарастване на заплатите, дори са малко. Преди 2 години бяхме пропуснати ", счита тя. И отхвърли митингите да са политически.

А Илия Хрисимов, заместник-председател на СФСМВР уточни, че са съкратени 28 административни отдела в регионалните дирекции, няколко полицейски сектора са закрити, ще бъдат открити нови. " Скептични сме по отношение на метода, по който се прави така наречен промяна ", сподели той.

Протест имаше и пред Националния институт по криминалистика в столицата. Албена Предоева, която работи там, изясни аргументите, по БНР: " Имаме две съществени претенции. Първото е повишението на приходите на чиновниците в министерството на вътрешните работи с най-малко 25%, и второто ни искане е да стартират промени в министерството, само че не такива, каквито сега виждаме, а действителни промени, не на парче, след изчерпателен разбор, след констатиране на проблемите, които има. "

Протест имаше тази заран и пред пандиза в Бургас .

„ Основното трудово заплащане е 1200 лв., което е нищо за този труд. Психическото натоварване е по-голямо, в сравнение с физическото”, съобщи Теодор Стоилов, надзорник.

„ Още от началото на митингите бяхме фиксирали 25-процентно увеличение”, съобщи Валентин Мартинов, член на Синдиката на чиновниците в пандизите.

„ Искаме съответно възнаграждение, по-високо заплащане, поради инфлацията. И другото, което е, действителни промени, а не на парче, в Министерство на вътрешните работи и бранш „ Сигурност”, съобщи Генади Тенев, зам.-председател на УС СФСМВР.

Служители на Следствения арест във Велико Търново и работещите в Групово дело " Изпълнение на наказванията " излязоха в 0 8 часа на митинг в символ на неодобрение против неприятните условия на труд.

" Първоначалното задържане при нас е до 72 часа. След това, в случай че съдът разпореди - е под стража. Тоест нашата работа е 24-часова ", съобщи Благовест Пильов, зам.-председател на Синдикалната организация на арестите.

По думите му липсвало и съответно работно облекло. " Униформите са прекомерно скъпи, а качеството им не дава отговор на цената. Оборудването, с което работим, е остаряло и не можем да си вършим работата ", добави той.

Над 100 чиновници на Министерство на правораздаването и Министерство на вътрешните работи се събраха пред постройката на женския затвор в Сливен с плакати, с които приканиха политиците към по-бърза промяна в бранша и по-добро възнаграждение на труда им.

Надзирателите от пандиза във Враца поддържаха митинга, като към 8 часа се събраха пред постройката, с цел да изразят настояванията си за нарастване на възнагражденията " най-малко с растежа на инфлацията " - 15%. Като основен проблем те подчертаха дефицита на надзиратели и настояха за назначението на още хора на тази служба. Синдикалният водач Иван Тошев изясни:

" Реално на наряд застъпваме 13 индивида в целия затвор. Представете си, в случай че тези 200-300 души вътре са надигнат ".

Десетки чиновници се събраха на митинг тази заран пред пандиза в Стара Загора . Причината за недоволството са ниското заплащане и неналичието на задоволително личен състав.

Свободните от наряд надзиратели от пандиза в Бобов дол - към 40 души, две отделения, стачкуваха пред входа на комплекса, присъединявайки се към настояванията на сътрудниците си от страната, сподели по БНР Георги Стоянов, зам.-председател на синдиката на надзирателите в Бобов дол.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР