Политолози вече коментираха - служебното правителство е от тъмно синьо

...
Политолози вече коментираха - служебното правителство е от тъмно синьо
Коментари Харесай

Служебният кабинет: Кой къде и кой за какво ще се бори /обобщение/

Политолози към този момент разясниха - служебното държавно управление е от мрачно синьо до блестящо алено. Има представители на така наречен “протестни партии”, не се изключва и да бъде приключена започнатата проверка на ръководството, макар че от новото управление на Министерство на вътрешните работи и съмият президент са сбити по тематиката. Освен това съгласно анализатори назначенията са дали явен знак, че Румен Радев не крие отговорността си.

Папки предадоха отиващите си министри на своите наследници и пожелаха триумф, къде откровено, къде протоколно. Дори към този момент някогашният министър председател Бойко Борисов пожела триумф.

Ето какви са първичните поръчки по министерства:

Стефан Янев е служебният министър председател . Днес пред публицисти той се разгласи за честност, господство на закона и работа в полза на обществото. Основният приоритет остава организирането на идните изключителни избори. Ген Янев прикани за институционална синхронност и безкомпромисност по повод изборните нарушавания. Но загатна - народът да не чака нещо грандиозно. Янев не се ангажира с решение на всички насъбрани през годината проблеми.

По отношение на пандемията се разгласи за възобновяване на разговора с българския бизнес.

Министерство на вътрешните работи

Бойко Рашков е новият вътрешен министър. И за него приоритет остават честните избори. Заявка има за промяна на управлението на Министерство на вътрешните работи. Лаконичен бе по въпроса ще се прави ли проверка на досегашното ръководство. Рашков съобщи, че такава към този момент е почнала в Комисията за инспекция в 45-тия парламент, а към тях такива условия все още няма.

Министерство на образованието

Резки промени в просветителната система няма да има. Мотивът - късият живот на служебния кабинет. Националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити ще се проведат по проект. Това стана ясно от думите на проф. Николай Денков, който пое щафетата от Красимир Вълчев. Другите цели ще станат ясни идната седмица.

Министерство на външните работи

Позицията във връзка с Република Северна Македония остава без смяна. Новият длъжностен министър Светлан Стоев пое министерството на Екатерина Захариева, а двамата направиха общо изказване по повод ескалацията на напрежението сред Израел и палестинците. Основен приоритет ще е организацията на гласуването в чужбина.

Министерство на труда и обществената политика

Гълъб Донев оглавява общественото министерство, от което си потегля Деница Сачева. Основен приоритет ще е възобновяване на заетостта след пандемията от COVID-19, понижаване на безработицата. Акцент ще бъдат уязвимите групи. Ще продължи да се ползва това, което работи досега. Предстои да стане ясно какво ще се случи с 50-те лв. за пенсионерите, само че решение ще се вземе откакто Донев се запознае с финансовото състоняние на министерството.

Министерство на финансите

Асен Василев поема поста на Кирил Ананиев. Двамата се оказаха в несъгласие по повод актуализацията на бюджета по време на предаването на властта. Новият финансов министър желае да продължи с ограниченията по схемата 60/40 и с надбавките на пенсионерите и за това ще се търсят пари в бюджета.

Министерство на стопанската система

Кирил Петков е служебният министър, който ще заеме мястото на Лъчезар Борисов. Не се чака нищо грандиозно като промени. Приоритетите към момента не са обрисувани, само че в основата евентуално ще са ограниченията за подкрепяне на бизнеса в изискванията на COVID-19 и стабилността на българската стопанска система.

Министерство на правораздаването

Янаки Стоилов пое поста на Десислава Ахладова и разгласи - правосъдното министерство ще работи в посока възстановяване на администрирането на ръководените от министерството действия, в полза на жителите, открояването на проблематичните области в изпълняваните от ведомството функционалности и правенето на оценка на въздействието от използването на избрани закони.

Министерство на здравеопазването

Важна рокада във значим миг. Здравната рецесия към момента не е прилючила, а на мястото на подлагания на критика от вси страни към този момент някогашен министър проф. Костадин Ангелов сяда доктор Стойчо Кацаров. Към този миг не е ясно какви стъпки ще предприеме здравното министерство. Очаква се малко по-късно през днешния ден това въпреки всичко да стане ясно.

Министерство на туризма

Виолета Балтова поема поста на Марияна Николова в Министерството на туризма. Преди старта на летния сезон и на фона на провокации пред бранша поради пандемията, Балтова съобщи - ще се работи интензивно, с цел да се изведе България от алената зона на рисковите за пътешестване страни. Балтова уточни още, че ще се направи маркетингова подготовка, с цел да може страната ни да притегли задгранични туристи.

Предстоят и срещи с сектора.

Министерство на защитата

Красимир Каракачанов съобщи поста си като боен министър в ръцете на Георги Панайотов . Негов приоритет ще е развиването на качествата на българските въоръжени сили. Обяви се и за рационализация на армията.

Министерство на районното развиване и благоустройството

Поста на Петя Аврамова в Министерство на регионалното развитие пое новоназначеният министър Виолета Комитова. Не е ясно към момента какви тъкмо ще са първите задания, с които наследницата на Аврамова ще се заеме.

Министерство на превоза

Обектите, които се построяват с европейско финансиране попадат във фокуса на работата на новия министър Георги Тодоров , който зае поста на Росен Желязков в транспортното министерство. Дейността на БДЖ, пътната сигурност и отбраната на ползите на българския транспортен отрасъл в границите на Европейския съюз, също бяха посочени като цели.

Министерство на младежта и спорта

Андрей Кузманов наследява Красен Кралев в Министерството на младежта и спорта. При церемонията по встъпването в служба той бе сбит - ще работи за възстановяване работата на институцията, само че по какъв начин - не е ясно.

Министерство на културата

Тук е едно от знаковите назначения на президента Румен Радев. Проф. Велислав Минеков наследява Министерството на културата от Боил Банов. Пред публицисти Минеков съобщи, че ще се опита за свърши за 2 месеца цялата работа, която не е била свършена за миналите 10 години. Заяви още, че се работи върху Плана за възобновяване и се изготвя стратегия за 50 милиона евро.

Министерство на земеделието и храните

Христо Бозуков поема поста на Десислава Танева в земеделското министерство.

Министерство на енергетиката

На мястото на Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката сяда Андрей Живков.


Министерство на околната среда и водите

Асен Личев е новоназначеният екоминистър, който сяда в стола на Емил Димитров - Ревизоро.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР