Политолози: По-вероятно е в края на юли да има избориБързането

...
Политолози: По-вероятно е в края на юли да има избориБързането
Коментари Харесай

Румен Радев управлява нови 4 месеца

Политолози: По-вероятно е в края на юли да има избори
Бързането може да проточи още веднъж избора за ръководител на 49-ото Народно събрание, считат депутати

Натиск върху партиите

Нови четири месеца ще ръководи президентът Румен Радев до последващи предварителни парламентарни избори в края на юли и минимум месец време до възможното съставяне на постоянно държавно управление след тях. Така разясниха политолози бързането на президента да свика 49-ото Народно събрание още на Велика сряда, а не след Великденските празници и припомниха обстойните разбори на “Труд news ” още в нощта на вота и от предходната седмица. Тогава политици от другите обединения в бъдещото 49-ото Народно събрание позволиха, че Радев преднамерено ще бърза, с цел да няма време за договаряния сред политическите сили и да се стигне до нови предварителни избори в края на юли.

“Президентът или оказва напън върху партиите, или цели бързи нови избори ”, съобщи политологът Даниел Смилов. На същото мнение се оказа и проф. Калин Янакиев: “Радев би желал колкото се може по-бързо да завърши с този парламент, с цел да продължи да ръководи страната и да я тласка настрана от нейната евро-атлантическа посока ”. Според доцент Татяна Буруджиева бързото привикване на новия парламент най-вероятно е водещо от желанието “да има три седмици до края на април, само че в случай че не се сформира кабинет, в края на юли да има избори ”.

Конституционалисти разясниха пред “Труд news ”, че няма спънка още в първия ден след Великден Радев да организира консултациите за сформиране на държавно управление с парламентарно-представените партии и да побърза с връчването на проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС. Депутати споделиха, че съществува едно съществено “Но! ”: бързането на Радев може да бъде препънато от липса на ръководител на Народното събрание. По Конституция той се избира още на първото съвещание на Народното събрание, само че 48-ото Народно заседание сподели, че този избор може да продължи и седмица, в случай че сред партиите няма консенсус. Докато не бъде определен ръководител и зам.-председатели, не могат да се образуват парламентарни групи и да стартират съвещания за сформиране на държавно управление. Народни представители описаха, че имало проекти да се проведат неофициални срещи и диалози сред парламентарните празненство и да се обсъдят кандидатури. Радев обаче провалил тези планове с бързото издаване на указа за свикването на 49-ото Народно събрание.

“Учуден съм от това нелогично прибързване на президента. Добре, че нямам компании, само че за ден и половина би трябвало да трансформира контракти, да подам заявление за отпуска ”, сподели ортопедът доктор Ивайло Митковски, народен представител от ПП-ДБ от Варна. Това ще е първият му мандат като депутат. Дълги години доктор Митковски бе общински консултант. “Труд news ” го откри, до момента в който подаваше заявление за освобождение от Общинския съвет. “Защо се прибързва, още нямам пояснение и коментар ”, сподели и съгражданинът му от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев, който уточни, че най-логично би било президентът да свика Народното събрание след великденските празници, а не преди Разпети петък. “Труд news ” откри юрист Балачев на летище в чужбина, където чакаше полет, с цел да се прибере за първото съвещание на Народното събрание.
Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа, Център за нова Европа: Парламентаризмът е несъответстващ с едноличните решения


От становище на държавността и правилата на парламентарното ръководство, свикването на новоизбрания Парламент постоянно се прави след координиране в всекидневен порядък сред президента и парламентарните партии. Не би трябвало да бъде еднолично решение на президента, тъй като това не е вътрешноведомствен негов въпрос, а въпрос от най-висш парламентарен порядък, който се отнася до самото действие на парламентарната република. Понятието за парламентаризъм е несъвместимо с еднолична власт и и еднолични решения. България по Конституция е парламентарна република и към Парламента би трябвало да има почит от останалите висши държавни органи, вкючително от страна на президента. Но има и нещо друго.

В днешната обстановка свикването на Народно събрание през Страстната седмица, когато ние, християните, сме погълнати от страданието на нашия Господ, Исус Христос, е меко казано несвоевременно. При други условия евентуално би могло подобен ход на президента да се схване не толкоз отрицателно. Но се намираме в дълбока политическа рецесия, породена от безогледната политическа борба, а в дните за най-голямо примирение президентът без да пита привиква един Парламент, който е зареден с тежка борба. Това е явен, и за жалост следващ знак, че президентът, който е измежду аргументите за тази рецесия, се е трансформирал в интегрална част от нея и няма капацитет да бъде фактор за нейното превъзмогване.
Професор Михаил Константинов: Радев явно е човек, на който християнството е безусловно непознато


Не е обичайно в Страстната седмица президентът да подхваща такива дейности, не е християнско. Страстите христови са саможертвата на богочовека, с цел да избави хората. И човек, би трябвало да се отдаде на размисъл, а не на политически пристрастености, които са едни от най-долните пристрастености. Най-вероятно президентът прави това от недоумение на християнството. Той явно е човек, на който християнството е безусловно непознато. А България към момента е християнска страна. Преди Радев даваше прекомерно доста време на партиите, а в този момент - не. Лашкането в крайности демонстрира неустойчивост в политическото държание.
Огнян Минчев, политолог, във фейсбук: Случайно попаднал човек на върха на страната желае да гледа сеир


Този човек не има никакво почитание към полезностите и убежденията на другите хора - макар, че е определен да ги съставлява. Как е допустимо да твърдиш, че подкрепяш “традициите на българския народ ” и да свикаш новоизбраното Народно събрание през Страстната седмица! Какво искаш - да гледаш сеир по какъв начин във висшия законодателен орган текат спорове и кавги, до момента в който хората са отдадени на съпреживяване на Христовата всеотдайност, отдадена на тяхното избавление...? Или искаш да деградираш още повече престижа и респекта към Народно събрание измежду елементарните жители - така и така разочаровани от хаоса на неуправлявана България? Или искаш да покажеш назидателно - “тези в Народното събрание не ги бива, по-добре да ви ръководя еднолично, не виждате ли... ”? Час по-скоро би трябвало да се сътвори парламентарно болшинство и държавно управление - с цел да се приключи срамното еднолично ръководство на един инцидентно попаднал човек на върха на страната!
Доц. Момчил Дойчев, Нов български университет: Депутатите да бойкотират рушителя на демокрацията!


Като го чух, дори не повярвах до каква степен може да стигне! Партиите (освен неговата - явно “Възраждане ”) би следвало да не се явят на този ден в Народното събрание. Конституцията надали е планувала такова антидържавно държание на “български ” президент, който разрушава парламентаризма и демокрацията явно все по-съзнателно!
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, пред “Труд news ”: На велика сряда развратница изля миро върху Христос


В Светата Велика сряда светите отци са открили да се прави възпоменание на дамата развратница, която е помазала Господ с миро. В сряда е замислил измяната си и Юда Искариот. Жената може да е живяла неправедно, само че тя се обръща към Христос, а възпитаник на Иисус не устоява на следването на положителното.

Според Евангелието на Матея, когато Исус Христос бил във Витания в къщата на Симон Прокажени към него се доближила покаяла се развратница, която носела алабастрен съд с драгоценно миро.

Докато бил на трапезата, дамата изляза мирото над главата му. Като видели това учениците му възнегодували и попитали - Защо е това хабене? Според тях мирото можело да се продаде скъпо и парите да се раздадат на сиромасите. Исус им рекъл - “Защо смущавате дамата? Тя извърши положително дело за мене. Като изля това миро върху тялото ми, тя ме подготви за заравяне. Това, което направи ще стане известно на целия свят, където ще се проповядва Евангелието. ”

След тази преживелица един от дванадесетте апостоли Юда Искариот отишъл при юдейските първосвещеници и им предложил да съобщи Исус Христос. Предложили му 30 сребърника. И от този момент той търсел благоприятен случай да го стори.
Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, пред “Труд news ”: В Страстната седмица съпреживяваме страданията


Нямам визия какво постанова бързото привикване на 49-ото Народно заседание. Страстната седмица е седмицата, в която всички православни християни напълно насочват съзнанието и мислите си само към Христос. Това е времето, когато всички ние съпреживяваме последните земни дни на Спасителя. В Страстната седмица съпреживяваме страданията на Христос, с цел да може по-късно да се зарадваме с победния привет на чудото - Христовото възкресение.

Не мога да разясня за какво е това бързане за привикване на Народното събрание, само че в последна сметка посланието на тези дни е да бъдем положителни, да имаме обич в сърцата си, да загърбим егото си, гордостта си, да сложим на напред във времето смирението, търпението и грижата за близък, в тази ситуация народните представители би трябвало да се грижат освен за своите гласоподаватели, само че и да се грижат за целия български народ.

За нас, християните, Страстната седмица е седмица на покаянието, на безпределната обич, която Бог изпитва към нас, индивидите, без значение, че го разпъваме ежедневно със своите каузи, със своите грехове, със своите пристрастености. Цялата Страстна седмица извървява пътя на Христос от тържествения Вход Господен в Йерусалим, минавайки през Тайната вечеря, измяната на Юда, залавянето на Христос в Гетсиманската градина, съда, бичуването и страданията, носенето на кръста към Голгота, разпъването на кръста, гибелта на кръста... с цел да се поздравим в неделя с чудото на Възкресението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР