Политологът Тончо Краевски в интерввю за предаването България, Европа, светът

...
Политологът Тончо Краевски в интерввю за предаването България, Европа, светът
Коментари Харесай

Тончо Краевски: Коренно различна ситуация за ПП-ДБ, а Румен Радев се опита да отнеме от сладостта на победата им

Политологът Тончо Краевски в интерввю за предаването " България, Европа, светът на фокус " на Радио " Фокус "

Сложен пъзел ли, съгласно вас, подредиха провелите се към този момент у нас локални избори в два тура?

Не, аз не виждам комплициран пъзел. Няма някаква коренно нова политическа обстановка. Имаме систематизиране сред Политическа партия и ГЕРБ, сред София най-много, Политическа партия получиха столицата и Варна. И от там нататък виждаме доминация на ГЕРБ в останалите регионални градове най-вече.

Да, само че пък ГЕРБ изгубиха регионални градове, които са държали с години, с години в действителност.

Това е по този начин и това би трябвало да бъде оценено за какво и по какъв начин се случи, тъй като може би при едни по-силни кандидатури, това можеше, най-малко във Варна да се случи другояче. Аз нямам доверие, че можеше и в София да се случи другояче, само че мисля, че във Варна при една мощна кандидатура, само че Портних по всяка възможност не е мощна кандидатура, тъй като е натрупал доста негатив през времето, което е бил кмет.  

Извадиха ли, съгласно вас, локалните избори на показ кирливите ризи на сглобката, на така наречен сглобка?

Това е доста нереален въпрос, в случай че имате поради дали акцията е била грозна?

Всичко като цяло, от акция като стартираме, до резултатите,  по-късно рецензиите от едните и от другите. Знаем господин Борисов, който беше в Пловдив при спечелилия там кмет, дълготраен кмет на регион “Тракия " стана кмет -  Костадин Димитров. Борисов от там насочи съществени рецензии към сглобката.

Борисов направи спонтанна конференция от Пловдив. Първо, той явно беше сърдит от това, че както знаете в понеделник, вторник, той първо поддържа Ваня Григорова.

Така е, да, а по-късно Васил Терзиев.

След което, в сряда някъде се появи разказа и ненадейно, това отсъстваше до този миг в цялата акция. И за пръв път в сряда се заприказва за Путин, което както знаете, сега е безусловно алена линия, която незабавно възбужда вниманието и на нашите сътрудници на Запад и така нататък В момента, в който се сподели това внезапно това стана и лоста, с цел да се извиват пък ръцете на Борисов с това нещо. Тоест, внезапно той в сряда, излиза, че надали не той е подкрепил някакъв пропутински претендент.

Въобще, намесването на геополитиката в локалните избори беше ли подходящо, съгласно вас?

Да, то по никакъв начин не беше подходящо, само че то имаше резултата, че принуди Борисов в четвъртък-петък внезапно да си смени мнението. И той самия няколко пъти сподели, че си го сменя мнението, по този начин да се каже с принуда ще поддържа Васил Терзиев. И не инцидентно той излезе, апропо още вечерта на тази спонтанна конференция в Пловдив и ги назова ПП-ДБ путинисти, назова ги тях путинисти, което съгласно мен, недвусмислено демонстрира от кое място идва яда му от тази седмица. Фактически, че с изваждането на тази тематика те се пробваха да го притиснат да им даде поддръжката си. И той в действителност им я даде по неговия също доста непълен, подобен борисовски фасон. Но в последна сметка беше заставен да им я даде. Това обръщение, което той им насочи е, че сглобката е под въпрос.

Така е да, и упрекна ПП-ДБ в сглобка с “Възраждане ", в действителност, това, което направи.

Да, да, с това нещо той им върна жеста да ги упрекна и тях в колаборация с Путин. А пък те в този момент ще би трябвало да видят какви отстъпки да му създадат в границите на държавното управление, дали някакви министри, тъй като може би ще има някакви рокади в кабинета или някакви други...

Ако кабинетът оцелее, тъй като знаете, че той е под въпрос? Не знаем какво ще се случи, сряда е дълго чакан ден. Тогава може би ще станат ясни някои неща. Знаем партиите занапред ще преглеждат резултатите и самия Борисов сподели, че ще вземе решение за сглобката.

Аз не мисля, че сглобката ще се разтрогне, в смисъл, че ще има предварителни избори. Първо, могат да се създадат рокади в сегашния кабинет. Второ, може да се сформира различен кабинет проевроатлантически в границите на този парламент. Така че има няколко варианти други преди да стигнем до повреждане изобщо на този парламент и отиване на предварителни избори, което аз не мисля, че ще се случи в тази геополитическа конюнктура. Защото има мощен напън, естествено извън, от нашите сътрудници, да има постоянен евроатлантически кабинет, до момента в който тече войната в Украйна. Така че ще бъдат изчерпани първо всички други варианти, преди да се отиде на предварителни избори. И варианти има задоволително, просто в границите на тези варианти Борисов ще упорства за своето.

Г-н Краевски, в София беше доста забавно до последно, там резултатите бяха доста близки сред Васил Терзиев и Ваня Григорова съвсем до последно. Можеше всичко да бъде преобразено, само че в последна сметка Васил Терзиев е новият кмет на София. Днес знаете, че имаха конференция ПП-ДБ и от там господин Терзиев сподели, че следва в действителност да покажат, че с изключение на да печелят избори, могат и да ръководят. Според вас, те към този момент имат ли комфорта да покажат капацитета си ПП-ДБ или вие сте песимистичен към опциите им?

Ами не знам. Те сигурно занапред следва да го покажат, тъй като тяхното присъединяване в локалната власт до този миг е било на съпротива в Общинския съвет.

Те са изправени пред една радикално друга обстановка?

Да, те са изправени пред една радикално друга обстановка. Първо ще би трябвало да покажат, което е най-сложно от всичко, даже по-сложно от печеленето на едни мажоритарни избори, е съставянето на някакво болшинство в Общинския съвет. Там не знам до какъв брой такива плаващи ситуационни болшинства ще им правят работа. Ще би трябвало да се построи някакво стабилно болшинство, т.е. ще би трябвало да има някаква сглобка в София. С кого и по какъв начин ще бъде направена и какви условия е доста комплицирана задача.

Но най-логично по какъв начин ви се коства, каква политика ще последват, съгласно вас, какви ходове ще подхващат, към кого ще се извърнат и ще потърсят поддръжка? От това, което видяхме, от резултатите можем да съдим за съответните болшинства вероятно, които могат да се образуват?

Ами да, те най-логично, несъмнено, е да се извърнат и да работят с ГЕРБ. Защото останалите са “Възраждане ", Българска социалистическа партия, която сигурно сега се гласи да бъде съпротива. Много мъчно биха могли да намерят сътрудници също и в лицето на Има Такъв Народ или на Вътрешна македонска революционна организация. Биха могли да получат ситуационна поддръжка за едно или друго нещо съответно понякога. Но за една  принципна стратегия, за едно устойчиво болшинство, за непрекъснатото ръководство на Общината, допускам, че би трябвало да работят с ГЕРБ, тъй като просто не виждам с кого различен. Или може би с кого си представяте, с Българска социалистическа партия? Не виждам по какъв начин ще стане това.

Критика имаше отправена и от президента Румен Радев, той съобщи, че локалната власт би трябвало да се оправи с следствията от ниската изборна интензивност, от която, изтъквам по думите му “Неизбежно влече и неизбежна легитимност ". Как да разчетем тези думи на президента?

Ами той желае, по този начин да се каже, да отнеме от сладостта на успеха на ПП-ДБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР