Политологът проф. Евгений Дайнов в интервю за сутрешния блок Добро

...
Политологът проф. Евгений Дайнов в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Проф. Евгений Дайнов: Съдбата на партията на Борисов е като тази на Тръмп, Болсонаро, Путин и Вучич

Политологът проф. Евгений Дайнов в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Днес от 10.00 часа на " Дондуков “ 2 президентът Румен Радев ще одобри претендента за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по бройка парламентарна група в 48-ото Народно заседание " Продължаваме промяната “. Припомняме, че на него според конституционната процедура връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент, а през днешния ден се чака " Продължаваме промяната “ да върне несбъднат втория мандат.

Вчера водачът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта формула за постоянен кабинет. Защо Борисов предложи Христо Иванов за министър председател и какво се крие зад упоменатия от водача на ГЕРБ нов публичен контракт? Темата ще разясняваме в този момент в идващите минути с политолога проф. Евгений Дайнов.

Г-н Дайнов, всички гледат към този момент към третия мандат, очакванията са там като че ли. Как ще коментирате препоръчаната през вчерашния ден от Борисов формула за постоянен кабинет?  

Борисов се пробва да се пребоядиса на западен вид човек, евроатлантик, какъвто не беше в продължение на 12 години до момента в който управляваше. Очевидно схваща, че това не му се отдава, изключително за всякакви хора, значими за него, които са на Запад, и изключително в Америка, и се пробва да се скрие зад Христо Иванов. Защото Христо Иванов изрично е най-ярката проевропейска политическа фигура в българската политическа система сега. Борисов се пробва да се скрие, както се говореше в политическите среди, може би преди 3 месеца, Борисов търси индулгенция персонално от Христо Иванов, тъй като явно доста му би трябвало, тъй като самичък повече не може да се оправя.  

Христо Иванов обаче отвърна през вчерашния ден, отговори му. Каза, че " опитните инженери са построили " Титаник “, а въодушевените импровизатори са построили Ноевия ковчег “. Той не предложил въодушевени импровизации. Това написа Иванов. Как ви се коства отговорът му?  

Когато бяга от метафори и алегории, Христо Иванов е най-разумният глас в политиката към този момент може би най-опитния най-малко в последната една година. Но тук всеки опит за подписването на някакъв документ с ГЕРБ, който да има тежестта на препотвърждаване на някакво публично обединяване, ново публично контракт не ни би трябвало, би трябвало да сме естествена западна страна – не сме естествена поради ГЕРБ. А поради ГЕРБ в смисъл, че този властнически, подкупен популизъм, който постановяваше Бойко Борисов, нямаше нищо общо с европейския метод на живот и действие. При всеки опит за документ, в който да се ангажира ГЕРБ, тъй че страната да се върне на европейски релси, неизбежно ще се сътвори две неща, които ГЕРБ не желаят, и поради които неща провалиха втория мандат. Ще съдържа единодушие, че би трябвало да се излезе от корумпирано-феодалния модел, който ГЕРБ наложи, и че ще би трябвало да се отнеме власт от основния прокурор. Какъвто и публичен контракт да се подписва, тези неща ще бъдат вътре. А ГЕРБ такива неща не желае. Така че виждаме още веднъж по какъв начин ГЕРБ със своята, чието време свърши като партии завършват по света, само че тъй като сега е най-голямата партия ГЕРБ е легнала като един пън на пътя на страната и не помръдва, и няма метод да бъде заобиколен.  

Казвате такива партии завършват по света. Можем ли да дадем някакъв образец?  

О, да. Като стартираме с Тръмп, Болсонаро, английските брекзитаджии, Путин в случай че щете, който беше в най-чистия си тип, Вучич, който в тръгнал да се отхвърля от политиката, тъй като вижда, че не може да продължи по този метод, а не желае да се трансформира, Орбан, който вкара страната си в доста тежка икономическа рецесия безусловно без да има всевъзможен мотив, по тази причина и Бойко Борисов. Тези партии завършиха, тяхното театрално време завърши, само че те не желаят да се трансформират. Те не желаят да стават естествени, демократични, некорумпирани партии, спазващи върховенството на закона. Докато не желаят това, те ще са спънка.  

Проф. Дайнов, обаче смятате ли, че в случай че се смени първата политическа мощ това ще докара до нещо ново, фундаментално в българската политика?  

То един път докара до нещо ново, само че не беше фундаментално. Доведе до отлично работещо държавно управление на " Продължаваме смяна “, което позволи всички зараждащи невиждани рецесии позволи без нервност, без крясъци, без викове, без да ни се карат от тв приемника. Свалиха го, точно ГЕРБ го смъкнаха – те внесоха вота на съмнение. Защото желаеха да продължат своя живот още малко за сметка на живота на политическата система. И това е незаобиколимостта на ГЕРБ – упоритият им опит да станат естествена политическа партия, е нещото, което би трябвало да се реши в околните месеци и години, тъй като по този начин не може да продължава. ГЕРБ играе в този момент сега Българска социалистическа партия от началото на Прехода – голяма партия, запънала се, желае да остане в предишното, желае всички да останат в предишното. И тук си имаме проблем, който би трябвало да се реши.  

И като споменахте Българска социалистическа партия – Българска социалистическа партия е подготвена за третия мандат, това стана ясно от изявленията на Корнелия Нинова. Пък ГЕРБ оповестиха, че може би ще беседват с Българска социалистическа партия. Тази стъпка, това нещо по какъв начин ви се коства? ГЕРБ омеква ли в взаимни отстъпки да направи всичко допустимо, подготвена ли е на взаимни отстъпки?  

ГЕРБ, в случай че не може да се скрие зад Христо Иванов, явно желае да се скрие зад Корнелия Нинова. Но както към този момент сме виждали предходната година, даването на мандат на Българска социалистическа партия значи цялостна гаранция, че няма да има държавно управление, тъй като множеството партии, които са в Народното събрание, няма да желаят да поддържат държавно управление с мандат Българска социалистическа партия и министър-председател, излъчен от Българска социалистическа партия, като да вземем за пример Корнелия Нинова. Това няма по какъв начин да се случи. Единственият вид, който се готви от изборите насам явно, да забележим дали ще се случи, е мандатът да се връчи на " Български напредък “, и там към този момент всички да кажат: " Подкрепяме го този човек “.  

Подкрепяме го, само че докога? Според вас, до локалните избори ли, докога?  

Първо да забележим дали ще се случи. Много неща се трансформираха. Тия сметки се вършиха в една напълно друга политическа и геополитическа обстановка. Но сметката е явна. Бяха насилени подвластни гласове да вкарат " Български напредък “ в парламент, с цел да може да се изкара мандат за " Български напредък “, и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи да кажат: " Хубаво в този момент ще го подкрепим, щото няма накъде. Няма да управляваме ние, той ще ръководи. Ние ще го поддържаме “. Това беше по този начин да се каже схемата по време на последните избори. Дали изискванията, които се трансформираха, въпреки всичко ще разрешат това да стане и на власт да пристигна комбиниране сред хартиената коалиция и коалиция " Газпром “, която би била отвратителна несъмнено, ще забележим. Всичко се трансформира непрестанно. Този обезверен български провинциализъм, който стартира да ме вбесява, диалозите, които вървят за политиката не регистрира най-важния фактор – тази война трансформира всичко, тя минава през всички нас, тя разбърква всички условия и тя разбърква всички фактори, които работят на политическото поле. Може би са разбъркали към този момент и опцията да има държавно управление, зад което да стоят хартиената коалиция и коалиция " Газпром “, ще забележим.  

Кои съгласно вас са смелите новаторски хрумвания, които могат да бъдат взети на това равнище, във връзка и с войната в Украйна, както вие казахте?  

Смели новаторски хрумвания, в случай че пристигна на власт хартиената коалиция и коалиция " Газпром “, няма да има никакви смели новаторски хрумвания, ще има доста нахални опити да се възвърне това, което беше оня феодализъм на Бойко Борисов. А смелите новаторски хрумвания – ами вижте какво пишеше в програмата на Денков, вижте какво правеше държавното управление на " Продължаваме промяната “ – смелите новаторски хрумвания не са смели, те са явни: всеки европейски политик, всяка европейка държава-член  на Европейския съюз и НАТО би трябвало избран набор неща и да не прави избран набор неща. Би трябвало да се бори с съветското въздействие, да поддържа Украйна и вътре да се бори за подсилване на демокрацията и изкривяване на корупционни и съветски схеми, а в тази ситуация и видимости. Нивото на българското политическо говорене от изборите насам е паднало на пещерно равнище, пещерно, точно с цел да заглуши тези очевидности, с цел да не забележим какво би трябвало явно да се прави. Затова са тези викове по малкия екран, по тази причина, за Бога, към този момент не мога да виждам останалите медии, тъй като всякога като ги включа и виждам някои от известните апаш или някой отблъскващ измамник, или някой съветски сътрудник. И цялата тази въртележка има за цел да замъгли това, което България и българите би трябвало да вършат.  

Нищо не споменахме за Движение за права и свободи. Стана ясно, че и Движение за права и свободи чакат третия мандат. Най-логично е съгласно Йордан Цонев е Движение за права и свободи да получи третия мандат. Дори от партията се усещат афектирани, че надали не не се приказва за него и за третия мандат, и виждат етнически привкус във всичко това.  

Този Йордан Цонев, който в Бургас вижда етническа дискриминация против себе си – това са смешки. Движение за права и свободи в действителност на фона на това, че всички други партии стават все по-малки по мярка, която не е на размера, който беше преди 10 години, само че въпреки всичко стои като относително огромна партия, несъмнено, че желае да се върне във властта, в която ту очевидно, ту невидимо участваше толкоз дълго време, и несъмнено, припомня за себе си. Казва: " Ето, дайте на нас “. Но несъмнено, всичко зависи от това какви комбинации прави в главата си президентът Румен Радев, а тези комбинации са все по-невнятни, неразбираеми. Нямам никаква визия кому ще даде мандат и за да се случи какво съгласно него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР