Политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии нарече в

...
Политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии нарече в
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Не очаквам крайно изостряне на отношенията между Русия и Запада

Политологът Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики назова в „ предстояща “ успеха на съветския президент. В предаването " Нещо повече " по " Хоризонт " той акцентира, че резултатът дава мандат на Путин да продължи да организира политиката, която и до момента е провеждал
" Тази политика беше конструирана към украинската рецесия а и в нея имаше до известна степен експерименталност.  Може би и тактиката не беше чак толкоз за промислена и някои от стъпките бяха въз основата на проба и неточност. Сега към този момент можем да чакаме повече от същото, само че в стратегически проект -  по-голяма настъпателност в отстояване на съветските ползи във връзка с съседите. Можем да чакаме и подобен вид интервенция във вътрешните им работи, както да вземем за пример в Черна гора, където имаше един несполучлив опит за прелом. Това наподобява е политика, която носи дивиденти на Путин във вътрешен проект и надали той ще се откаже от нея ".

Според Смилов задачата на изборите е била да покажат, че Путин няма потребност да взе участие в демократична конкуренция и са били проведени, с цел да подчертаят особения му статус и персоналната му власт.

" Важното е, че той се усеща мощен и някак си може, в границите на една демократична система от официална позиция, той да получи това, което получават доживотните президенти в Китай и Централна Азия ".

Санкциите против Русия може би се употребяват от режима като инструмент за готовност на гласоподавателите, само че са неизбежни поради нарушаванията на интернационалното право, безапелационен е Смилов, който чака спомагателни наказания от страна на някои от страните след абсурда „ Скрипал “.

" Когато цялата власт е съсредоточена в една персона, смяната на политиката значи промяна на тази персона. В този смисъл, чакам, че няма да има интервал на либерализация след изборите в Русия, а в противен случай - другите ограничения, които лимитират вътрешния плурализъм, свободата на словото и опозицията ще бъдат непокътнати. Не виждам там да има прозорец за някаква положителна смяна ".

Колкото по-агресивно наподобява Русия на Запада, толкоз той би ставал по-единен, счита политологът.

" Диалогът ще продължи. Не чакам извънредно изостряне на връзките, само че ми се коства, че те ще се запазят студени. Не виждам някакви особени взаимни отстъпки, на които Путин да е податлив във връзка с Украйна. От негова ледна точка е печелившо изостряне на обстановката и по-агресивно възмездие към Запада. Това му печели много съществени дивиденти и ми се коства, че надали ще го изостави като тактика.  Ще продължи съветската политика да се вкарват клинове вътре в Европейски Съюз. По отношение на Балканите, Русия ще опитва да ускорява въздействието си в страни като Сърбия, Македония и някои други от нашите съседи. По отношение на Съединените щати, оптималната обстановка за Русия е несъгласие сред администрацията на Тръмп, Конгреса и главните партии, които отслабват, като цяло, американската позиция ".

От страна на Европейския съюз, от страна на НАТО солидарността и единството е най-разумната тактика. Диалог, който да е логичен от европейска позиция, би претендирал мощна и единна Европа.

Путин е получил мандат за по-настойчива политика, която, в очите на руснаците, връща Русия на интернационалната сцена. Това обединение на лична власт с национална воля обаче е рисково и неведнъж в историята е изигравало неприятна смешка на доста нации, предизвести Даниел Смилов. 

Интервюто с Даниел Смилов можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР