Политолог: Русия иска да дестабилизира България и региона Светът върви ...

Политолог: Русия иска да дестабилизира България и региона Светът върви

Политолог: Русия иска да дестабилизира България и региона

Политолог: Русия желае да дестабилизира България и района Светът върви към двуполюсен модел - Америка и Западът, от една страна, и Русия и Китай, от друга, счита Искрен ИвановПрепоръчай (0)

Тезата на Джордж Сорос, че сме на ръба на Трета международна война, е много настояща поради протичащото се сега. Заради неотстъпчивостта, която показват и Съединените щати, и Русия във връзка с Украйна, Третата международна война към този момент е съвсем факт. Ако Китай реши да се възползва от обстановката и да се разшири по посока Тайван, тогава сигурно ще влезем в Трета международна война. Това сподели Искрен Иванов, политолог и специалист по интернационална сигурност, в предаването "Клуб Investor " по Bloomberg TV Bulgaria .

Освен Сорос, на форума в Давос се изрече и Хенри Кисинджър, който приказва в духа на реализма и изрече много спорна теза, а точно, че Украйна би трябвало да даде територия на Русия, с цел да завърши спорът.

„ Това значи,че остарялото потомство филантропи, политици, анализатори в Америка се опасяват от най-лошото – от ядрена война. Това е повода да призоват да се даде на Русия това, което желае, с цел да се предотврати ядрена война”, посочи Иванов.

„ Русия няма да спре, до момента в който не завладява цяла Украйна и такава е сега линията на Кремъл. Ако станем очевидци на промяна на режима или промяна на Путин, тогава нещата може да се трансформират и Русия може да стане по-склонна за преговори”, добави той.

„ Следващото искане на Русия ще бъде евакуиране на войските на НАТО от Централна и Източна Европа, в случай че режимът на Путин надживее това противопоставяне”, предвижда събеседникът.

Според Иванов разделянето в позициите на Съединени американски щати и Англия от една страна и на Франция и Германия, от друга, ще продължи да се ускорява. Европейците се опасяват, че една нова война на европейския континент ще унищожи всичко, за което да се борили в последните 70 години. Те доста добре знаят, че Русия няма да се спре пред нищо, с цел да реализира задачите си. Това е повода, заради която европейците ще бъдат склонни да одобряват компромиса на Кисинджър, даже и Джо Байдън да не желае да го направи, твърди Иванов.

Светът върви към двуполюсен модел - от едната страна Америка и Западът, а от другата Русия и Китай, счита той. Тези два полюса съгласно него ще преобладават системата на интернационалните връзки отсега нататък.

"Връщаме се назад към срока на Студената война. България би трябвало да има ясна и недвусмислена позиция във връзка с своето участие в Европейски Съюз и НАТО и по никакъв метод да не се отклонява от уговорките, които е поела ", посочи политологът.

По думите на събеседника сега в България се води сериозна систематична акция за това страната да бъде дестабилизирана. Русия цели да дестабилизира този район и да го употребява като насочна точка за въздействие на Запад, счита Иванов.

„ Русия няма интерес този район да бъде откъснат изцяло от Европейски Съюз и НАТО, а по-скоро посредством участието му в тези организации тя да въздейства върху останалите страни членки”, добави той.

Още за войната в Украйна и бъдещето на Европа може да гледате във видеото на уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria .

Всички посетители на предаването "Клуб Investor " може да гледате тук .

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg