Политолог, доцент, доктор по политология, преподавател в СУ Св. Кл.Охридски“.

...
Политолог, доцент, доктор по политология, преподавател в СУ Св. Кл.Охридски“.
Коментари Харесай

Защо България няма парламент /поне три причини/

 Мария Пиргова Политолог, доцент, лекар по политология, учител в СУ „ Св. Кл.Охридски “. С процедура като парламентарен секретар на държавното управление, Директор на Център за разбори в Народното събрание. Дългогодишен специалист и консултант по проблемите на изпълнителната, законодателната власт и взаимоотношенията сред политическите партии в България. Автор на монографии, публикации, учебници по политология и на политическа журналистика.
1.  Защото няма политика

Политиката я няма към този момент повече от 12 години. Периодът преди ГЕРБ беше единствено предварителен за очистване на политическото посланичество. Резултатите идват късно, само че са трайни и надали ще се преодолеят през околните 10 години.

ГЕРБ беше основана като партия на висши, междинни и низши чиновници на Министерство на вътрешните работи и остатъчна междинна номенклатура на Българска социалистическа партия, която не беше задоволена от разпределянето на власт и пари в тогавашната Българска социалистическа партия. Такъв състав на по този начин записаната „ партия “ отпред с Бойко Борисов и Цветан Цветанов можеше да си сложи като цел само основаване на мрежа от компании и физически лица. Те вземат публични поръчки и европейски средства от съответните министри, разпределят ги на „ партиен принцип “ вътре в ГЕРБ, оплитат в това и локалната власт. Представете си по какъв начин тази мрежа се разраства в продължение на повече от 10 години. В яка и непробиваема мрежа ГЕРБ се трансформира с голям шантаж в средите на бизнеса. Знаем по какъв начин портретите на Борисов висяха във всички фризьорски салони. Помним по какъв начин Национална агенция за приходите се беше трансформирал в углавен орган за всеки дребен и междинен бизнес.

Всичко това не е политика. Това е мафия отпред с министър-председател и цяло държавно управление, та и президент за пет години и софийски кмет за 17 години.

През всичкото това време останалите партии освен не се противиха, а се опитваха да бъдат покрай ГЕРБ и да се облагодетелстват от него. Помним „ Реформаторския блок “, съветниците на Българска социалистическа партия в софийския общински съвет и многото колаборации с ГЕРБ на всички равнища. В тази колабурация Движение за права и свободи стана съизвършител и опора на ГЕРБ посредством стълба си Делян Пеевси. Сега това не ни пречи. Забравихме и 2013 година – годината против Пеевски.

Описвам всичко това, тъй като то в този момент е в сегашния парламент. Новите там още не са насочени или просто желаят да повторят модела на ГЕРб, само че нямат запаси за това.

2. Няма политика, тъй като няма правосъдна власт

Гореописаната мафия можеше да съществува единствено с съдействието на правосъдната власт. В това време ГЕРБ последователно я завладява. Добре знаем и помним записите на Борисов с думите: “Ти си го назначи “ за основния прокурор Цацаров. Самият прокурор имаше не доста чисто икономическо минало, за което добре се знаеше в пловдивския вилает. След Цацаров към този момент превзетата от ГЕРБ прокуратура и Висш правосъден съвет си избраха Гешев. Последният застана като стена през модела на Борисов и в този момент го пази като най-верен булдог.

Резултатът от това е, че прокуратурата не реагира на никакви сигнали за корупция и безвластие. В настоящия парламент, от който чакаме законодателна работа могат да се преброят повече от една десета от 240 т. е. почти 27 депутата против които ние знаем, че има подозрения за корупция и никой от тях към момента не е изчистил правосъдното си име. Само от ГЕРБ като някогашни министри се броят 11 /без Борисов и Цветанов/депутата със несъмнено правосъдно досие, което Гешев не е придвижил на на никое място. Тези депутати се крият в Народното събрание от правосъдно гонене. Изкушавам се да ги изброя, само че всеки самичък може да го направи по листата на Народно събрание. От другите парламентарни групи има по 2-3 депутати, за които знаем, че могат да са виновни пред правосъдната власт.

Всички изброени са гръбнакът на модела на Бойко Борисов. Не се задълбавам в мрежата на Министерство на вътрешните работи, което е обезсмислено от работата на Цветанов и в огромна част работи, с цел да обслужва ГЕРБ.

Тази система още работи и тя не може да бъде разградена по легален път. Законите са гласувани в продължение на 12 години в интерес на системата.

Можем да разбираем и ниската изборна интензивност елементарно – вървят да гласоподават единствено хора, които се облагодетелстват от системата на ГЕРБ и малко които са срещу нея и имат заблуда за политика към момента.

3. Парламент няма, тъй като няма суверенитет

Третата причина, с цел да нямаме политическа власт, която в България е парламентарна република, е неналичието на суверенитет на Република България. Основните решения, които засягат България не се вземат от българския парламент. Те се вземат в Брюксел и щаб-квартирата на НАТО. От там идват средства комфортни за разпределяне, от там се назначават най-важните постове в страната на правилото преданост към сътрудниците.

България не е парламентарна република. Това, че всички медии дни наред излъчват крамолите в Народното събрание значи единствено, че тези медии добре са се настанили в модела на ГЕРБ, обслужват непознати ползи и изобщо не се интересуват от значителните проблеми и решения. Напротив, там не се позволява никакъв значителен разбор.

Липсата на суверенитет обезсмисля всички държавни институции. Държавните органи не съставляват страната, а външния интерес, спретнат към този момент добре в наднационални институции, неизбрани от никого.

Тези в резюме разказани условия са нашата действителност, в нея няма място за нашия глас. Волята си само към момента можем да изразим на улицата и от там може да се получат разбърквания в системата. Не е ясно, обаче, дали разбъркванията ще са ползотворни, задоволителни и дълготрайни. Гражданите са в ступор, не е ясно накъде и по какъв начин да се насочи някаква сила, с цел да стане обществото ни политическо. Политическото значи общ цивилен интерес, на който излъчените от жителите институции се подчиняват. Явно тази доктрина към този момент предстои на преразглеждане.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР