Политиците водят кампания на предизборни монолози, говорят само и единствено

...
Политиците водят кампания на предизборни монолози, говорят само и единствено
Коментари Харесай

Милен Любенов: Няма меритократичен подбор на листите на основните политическите формации

Политиците водят акция на предизборни монолози, приказват единствено и само на най-верните си и твърди последователи. Това е неверна тактика, която политическите партии не могат да надмогнат и да влязат на един спортен терен, където да забележим същински конфликт. Това сподели политологът и учител в Софийския университет " Свети Климент Охридски “ доцент Милен Любенов в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ .

Политиците за следващ път ще насочат своите послания към твърдите си ядра. Според политолога няма меритократичен асортимент на листите на главните политическите обединения. " Не видяхме съществени опити за привличане на претенденти, които да могат да завоюват по-широка поддръжка. В някои от листите виждаме кандидат-депутати, които към този момент са губили избори, които не са успявали да завоюват мандат, само че още веднъж оглавяват листата на съответната партия, което наподобява доста необичайно като партийна тактика “, разяснява Милен Любенов.

Той уточни, че ПП-ДБ се следи известно оттегляне на претендентите от " Да, България! “, което съгласно него ще подейства разочароващо на гласоподавателите и ще се отрази отрицателно на резултата на обединението.

Лявото обединяване съгласно него няма да докара до готовност на лявото пространство. " Това, което съгласно мен е най-голямата уязвимост на Българска социалистическа партия и въобще на лявото обединяване, е, че липсва водачество, а е доста значимо в една акция да има мощен водач “, акцентира доцент Любенов.

Включването на Ахмед Доган като лидер в листите в две от областите цели оптималната готовност на електората. " Докато в " Движение за права и свободи – Ново начало “ Делян Пеевски разчита на някои от кметовете на Движение за права и свободи, които концентрират към себе си избран кадрови запас с оглед общинските администрации “, означи политологът.

Политологът посочи, че същински лидерски диспути в България не са се провеждали от далечната 2009 година " Няма лидерски конфликт, няма да забележим и на тези избори. Това е нещо, което за жалост води до още по-голямо оттегляне на гласоподавателите, тъй като ползата би бил по-голям, в случай че следим същински лидерски спор “, счита доцент Любенов.

Избирателите съгласно него са не просто отчуждени от политиката, а доста мощно фрустрирани от всичко, което се случва в последните години. " Политиците би трябвало да си дават доста ясна сметка за тези процеси, тъй като в един миг това може да се излее в някаква напълно друга посока, което да докара до коренна промяна на партийната система, в случай че след тези избори за следващ път не съумеят да сформират работещо болшинство и държавно управление. Тогава напълно закономерно биха се появили нови играчи, които да ги заместят напълно сегашните партии “, предвижда доцент Милен Любенов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР