Политиците в Скопие не проявяват нито желание, нито консенсус за

...
Политиците в Скопие не проявяват нито желание, нито консенсус за
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос

Политиците в Скопие не демонстрират нито предпочитание, нито консенсус за съзидание и съдействие. Северна Македония не дава нито знак да спре езика на омразата към България. Неприемлива, недостойна е злобата към всичко българско, която се разраства и стои безнаказана, тя престана да бъде двустранен въпрос. Езикът на омразата на Република Северна Македония към България към този момент е европейски въпрос. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Софийския университет " Св. Климент Охридски “ на тържественото честване на 100-годишнината от основаването на Македонския теоретичен институт. Тя напомни редица случаи на ненавист и злоба към македонските българи. " За България като европейска страна от XXI век е недопустимо да се търпят систематични престъпни актове и принуждение към българите в Северна Македония “, акцентира Йотова.

" Под същия купол на Софийския университет преди цялостен един век се събират именити учени и общественици, с цел да основат Македонския теоретичен институт и той " да изследва историята, географията, етнографията и стопанския живот на Македония, да събира исторически материали по освободителните битки на македонските българи, като приготви систематична и подробна история на тия битки “, уточни в приветствието си вицепрезидентът, като посочи, че в стогодишния си опит институтът неведнъж стига до извода, че е неправилно да се гради " македонска еднаквост “ на антибългарска основа. " Нека да окуражим управлението и сътрудниците на института да не престават да търсят своите съидейници в Северна Македония, тъй като единствено дружно можем да изкореним езика на омразата, единствено по този начин можем да помогнем на нашите съседи по пътя им към европейското участие. Като модерна страна България приветства скъсването с репутацията на Балканите като възел на доморасли и братоубийствени вражди “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът напомни, че президентът Румен Радев наложи в разговора със Северна Македония тезата за наложителна смяна в Конституцията на западната ни съседка, която да подсигурява правата на българите. Няма обаче политическа воля в Северна Македония измененията да бъдат придвижени напред. Песимист съм, че ще има развиване до края на годината, съобщи Йотова.

Вицепрезидентът подчертава и върху последните рекомендации на Европейската комисия по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония. " Брюксел не приема подмолните опити на държавното управление в Скопие да заобиколи поетия ангажимент за вписването на българите като държавотворен народ в северномакедонската Конституция “, уточни Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът напомни и опита на Северна Македония така наречен македонска нация да бъде приета с разгласа за македонско-американското културно завещание в щата Мичиган. " На изказванието, че в Съединените щати живеели над половин милион американци от македонски генезис реагираха диаспорите на българи, гърци и албанци. Прокламацията беше спряна “, сподели Йотова.

" Имоти и материя се разделят въпреки и с тъга, само че историята не е губер или рогозка, тя няма по какъв начин да се нареже на " ваши “ и " наши “ части и интервали. Трагикомични са и опитите за делба на историческите персони. Или както самият Гоце Делчев споделяше " Що можем да вършим, като си сме българи! “, съобщи вицепрезидентът. Тя беше безапелационна, че от призваните да ръководят България се чака да знаят историята в дълбочина, да знаят кое е положително, да подават ръка на съседите си, само че да бъдат безапелационни и безкомпромисни, когато би трябвало да се пази еднаквост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР