Политиците се сещат да ревизират закони, когато има натиск на

...
Политиците се сещат да ревизират закони, когато има натиск на
Коментари Харесай

Изтезанието, гаврата, унижаването на човека могат да са състави на престъпления в НК

Политиците се сещат да ревизират закони, когато има напън на обществеността. Всяка прибързана проверка обаче влече след себе си доста негативи. Измененията в Наказателен кодекс не би трябвало да бъдат свързани само със завишаване на размера на наказването, а следва да бъдат попълнени с спомагателни сформира на закононарушения - това може да бъде изтезанието, гаврата, унижаването на индивида. Това сподели юрист Райна Аврамова в коментар във връзка случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, нарязано с макетен нож от приятеля си.

" Това е голяма празнота в Наказателен кодекс, която няма по какъв начин да се запълни с повишение размера на наказването за междинна телесна щета от 6 на 8 години. Трябва да се вкарат текстове, които да могат да запълнят тази празнина и в действителност да служат превъзпитателно ", добави тя.
За юрист Емануил Йорданов - някогашен министър на вътрешните работи, смяната на едно наказване от 6 на 8 година е " законодателна козметика ".

" Не виждам смисъл да се прекъсва отпуската на депутатите, с цел да се одобряват под паника някакви промени, които могат и да не проработят ", добави той в ефира на Българска национална телевизия.

Йорданов призна, че се е изумил от текста, който се приготвя за включване в Закона за отбрана от домашно принуждение, за " интимна връзка " и добави:

" С доста думи не се споделя нищо. Хубаво е, когато се пишат закони, този, който ги написа, да пита някого, който най-малко един път е влизал в правосъдна зала. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР