Политиците по света реагираха на покушението срещу бившия японски премиер

...
Политиците по света реагираха на покушението срещу бившия японски премиер
Коментари Харесай

Световните лидери реагираха на покушението срещу Шиндзо Абе

Политиците по света реагираха на покушението против някогашния японски министър председател Шиндзо Абе.

"Шокиран съм и съм тъжен от отвратителната офанзива " против някогашния японски министър председател Шиндзо Абе, който е "истински другар, разгорещен бранител на мултилатерализма и на демократичните полезности ", съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи Франс прес.

"Европейският съюз е с народа на Япония и с (премиера) Фумио Кишида в тези сложни времена ", написа Мишел в Туитър.

Shinzo Abe in "grave condition " after being shot during Japan election campaign
— Reuters World (@ReutersWorld)
"Скъпи Шиндзо, бъдете мощен! Нашите мисли и молебствия са с Вашето семейство и с японския народ ", съобщи в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Дълбоко съм шокиран " от нападението против Шиндзо Абе, съобщи в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг увери, че НАТО е с японците и с тяхното държавно управление.

Бившият американски президент Доналд Тръмп съобщи, че е унищожен от нападението против някогашния японски министър председател Шиндзо Абе. Той го назова "наистина популярен човек и водач " и добави, че Абе е бил негов "истински другар и, доста по-важно, другар на Америка ".

"Това е голям удар за прелестния народ на Япония, който го обичаше и му се възхищаваше толкоз доста. Всички се молим за Шиндзо и неговото отлично семейство! ", написа Тръмп в личната си обществена мрежа, представен от Асошиейтед прес.

A timeline of the career of ex-Japan PM Shinzo Abe
— POLITE PRESS (@PolitePress)
Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е на посещаване в Сидни, съобщи, че е "дълбоко шокирана ". "Той беше един от първите водачи, с които имах публична среща, откакто поех поста. Беше доста предан на работата си, в същото време благ и милосърден. Спомням си, че когато се срещнахме, малко откакто бяхме изгубили нашия домакински любим, той ме попита по какъв начин съм - дребен жест, който демонстрира какъв човек е той ", описа Ардърн. "Мислите ми са с неговата брачна половинка и народа на Япония. Подобни събития раздрусват надълбоко всички нас. "

"Дълбоко съм тъжен от офанзивата против моя другар Шиндзо Абе. Нашите мисли и молебствия са с него, фамилията му и народа на Япония ", написа в Туитър индийският министър-председател Нарендра Моди.

Филипинският секретар по външните работи Енрике Манало сподели, че новината го е потресла и разтревожила. "Изразявам състрадание и се апелирам за бързото му възобновяване ", добави той.

Индонезийският министър на външните работи Ретно Марсуди, която е в Бали, където ръководи срещата на външните министри на страните от Г-20, също изрази състрадание и насочи молебствия за бързо възобновяване на Абе.

Бившият министър председател на Япония Шиндзо Абе беше прострелян по време на предизборна тирада в град Нара преди плануваните за неделя избори за горна камара на Народното събрание.

Нападателят е арестуван. Това е 41 годишен мъж, който по-рано е служел във военноморските елементи на Силите за самозащита на Япония.

Шиндзо Абе е откаран в болница. Състоянието на някогашния министър председател на Япония е доста тежко, заяви японският министър председател Фумио Кишида, представен от Франс прес.

Заподозреният за офанзивата против Абе е споделил на полицията, че бил неудовлетворен от политиката му и по тази причина желал да го убие, заяви японската телевизия Ен Ейч Кей.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР