Политиците говорят за борба с корупцията и съдебна реформа и

...
Политиците говорят за борба с корупцията и съдебна реформа и
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Българската политика се африканизира

Политиците приказват за битка с корупцията и правосъдна промяна и в това време не съблюдават обикновени правила на правовата страна

В България има парадоксална обстановка – партиите и политиците, които най-вече приканват за правова страна и битка с корупцията, дават най-лошия образец на обществото като не съблюдават обикновени правила.

Това пренебрежение към законите докара до африканизирането на българската политика, в която всичко е сведено до битка за надзор върху ресурсите.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Борислав Цеков, лекар по конституционно право и академични учител.

Той със страдание означи, че неналичието на почитание към върховенството на закона в България стартира от висшите етажи на политиката. „ Помним по какъв начин в нарушаване на конституцията беше назначен Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система. Той отхвърли да се отдръпна когато беше ясно за всички какво ще бъде решението на Конституционния съд за двойното му поданство “, съобщи Цеков и добави, че виждаме цяла система от сходни дейности: отводът на Петков да се яви на чуването на парламентарната комисия за „ Джемкорп “, отводът на Корнелия Нинова и Бойко Рашков да се явят на разпит и други

„ Парадоксално е партии и политици да приказват за битка с корупцията и правосъдна промяна, а в това време да дават допустимо най-лошия образец на обществото като не съблюдават обикновени правила на правовата страна. Такива правила са да не се явиш когато си свикан по подобаващ ред да дадеш пояснения пред прокуратурата, следствени органи, полиция или пък си свикан по силата на конституцията да участваш в съвещание на парламентарна комисия и да дадеш изискуемите от Народното събрание информация. Ти отказваш да направиш това демонстративно, с политически претекстове. Това демонстрира едно недвусмислено отношение към правовата страна. Това са хора, за които правовата страна е една политическа куха фраза, а не действителен принцип “, безапелационен е Борислав Цеков.

Според него цялото това неуважение на закона и неглижиране на институциите към този момент ни е довело до африканизация на политиката, в която няма партии и политици, които се конкурират с хрумвания в името на национални цели и ползи.

„ Както при африканските племена политиката е сведена до взаимно унищожителни борби за надзор върху обществените запаси – водоизточници, нефтени кладенци или диамантени мини “, акцентира юристът и добави, че следим цялостна профанизация на политическия живот, в която всичко е сведено до междуличностни връзки, институциите са принизени.

Такава среда е плодородна за развиването на процеси, които нападат и ерозират парламентарната република.

„ Правят се опити за основаване на условия за еднолична власт, сходна на путинския модел. Не инцидентно се стартират от избрани среди неуместните хрумвания за президентска република. Това са среди, които са свързани със структурите на някогашната Държавна сигурност “, предизвести Борислав Цеков. /БГНЕС
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР