Политици от ГЕРБ-СДС, Продължаваме Промяната, ДПС, БСП за България и

...
Политици от ГЕРБ-СДС, Продължаваме Промяната, ДПС, БСП за България и
Коментари Харесай

Депутат видя нулева цена на тока на обяд и през лятото

Политици от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България " поддържаха оферти на бизнеса за либерализиране на пазара на електрическа енергия в България по време на третото издание на форума " Пауърс Съмит " (Powers Summit).

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС, регистрира, че първата стъпка за освобождение на енергийния пазар е направена - имаме последна дата за либерализиране на пазара на едро от средата на идната година, а на дребно от края на 2025 година.

Нужно е уточняване на детайлите за либерализиране на пазара на едро. Има към този момент и резултати - през предходната година сме удвоили конфигурираните мощности от фотоволтаици. Ще стартираме да мислим и за вложения за предпазване на сила.

Към момента е декларирано построяването на мощности от 4500 мегавата фотоволтаици от най-малките,

с мощ от 30 киловата до 4 мегавата. По думите му, в случай че те се случат, това значи 4,5 милиарда лв. български вложения.

Депутатът от " Продържаваме Промяната " Радослав Рибарски акцентира, че Народното събрание би трябвало да отхвърли ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката. Нужна е разяснителна акция защо е либерализацията на пазара. Разчитаме на КЕВР и на крайнините доставчици да разяснят на хората какви са изгодите от свободния пазар, сподели Рибарски.

Трябва да се отделя внимание на оборудванията за предпазване на сила, тъй като има доста благоприятни условия и хората да се възползват от обществен запас, с цел да понижим флуктуациите на пазара на сила. Нужни са и повече старания за дълготрайни контракти за доставка на сила, и страховете от внезапни промени на пазара ще отпаднат, сподели Рибарски.

Владислав Панев, депутат от Политическа партия " Демократична България ", сподели, че поддържа либерализацията на пазара на ток. Енергията, получена от ВЕИ, смъкна цените и в този момент се

борим да няма нулева цена на електричеството по обяд и през лятото.

Виждам като съществени опасности популизъм, рецесията, която към този момент е реалност в Западна Европа и която ще понижи вложенията и потреблението на сила, и положението на електроенергийната мрежа, където се надявам на повече вложения през Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Силно се надявам ветото на президента да бъде преодоляно, с цел да продължим напред с промените, сподели Панев.

Таско Ерменков, ръководител на енергийния съвет на Българска социалистическа партия, уточни, че България с изключение на обект на промени и регламенти е и индивид, т.е. създава ги.

Битовите консуматори са единствено 10 % от общия пазар на ток и не оказват въздействие на това дали пазарът е свободен. Либерализацията не е единствено мантра, а се основава на конкурентни цени още на равнище вложения, сподели Ерменков.

Депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай посочи нуждата от намирането на баланс сред ползите на потребителите и производителите на сила, и да се извършват европейските наставления. Нужно е законопроектите за енергетиката да се уточняват, тъй като в тях има ред пропуски, изключително в текстовете за битовите консуматори, сподели Рамадан Аталай. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР