Политиката ни е да увеличим броя на активаторите и тази

...
Политиката ни е да увеличим броя на активаторите и тази
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Увеличението на заплатите на работещите в социалната сфера ще бъде със задна дата от 1 януари

Политиката ни е да увеличим броя на активаторите и тази година те ще бъдат 104. Тяхната задача ще бъде обвързвана с намирането на неактивните хора и включването им в пазара на труда.

Това сподели общественият министър Иванка Шалапатова по време на блиц надзор в Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание. Тя отговори на въпрос по отношение на политиките за поощряване на заетостта, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите на министъра електронният указател за стопански неактивни лица се чака да бъде подготвен доникъде на година. Това ще помогне за осведомителна съгласуваност на цялостния статус на неработещите хора, като да вземем за пример фамилно състояние и степен на обучение. Шалапатова каза, че задачата е да се набележи целеустремен и самостоятелен метод, да се оценят и настройките на неработещите за тяхната трудова реализация. Тя означи дейностите на Агенцията по заетостта за реализирането на разнообразни събития. 

Продължаваме интензивно работата на регионално и локално равнище, сподели министърът. Има заложени повече вложения в размер на съвсем 15 милиона лв. за осъществяване на районните стратегии за претовареност. Заложихме и нарастване на средствата по план „ Красива България “, по който има добра опция за наемане на хора, регистрира още Шалапатова. Тепърва се чакат резултатите от вложенията за повишение на квалификациите, означи също тя. На въпрос за устойчива претовареност на хората с увреждания, Шалапатова каза, че по Програма „ Развитие на човешките запаси “ се целят ограничения за адаптиране на работната среда. Акцент в работата на общественото министерството ще бъде и възстановяване практиките на работодателите, с цел да се понижат трудовите злополуки и произшествия. Трудовите злополуки за 2022 година са 2582, а за 2023 година - 2709, съобщи министърът. От министерството ще се стремят и към повишение на осведомеността за постигането на здравословните и безвредни условия на труд.

В отговор на въпрос за увеличение на заплащането на работещите в обществената сфера министърът сподели, че има уверението, че покачването няма да е под 10%. В предварителни мои диалози с министъра на финансите имам удостоверение, че нарастването няма да бъде под 10%, коментира Шалапатова. Каквото и решение да се вземе от позиция на бюджета, нарастването ще бъде със задна дата от 1 януари, означи тя. Според нея би трябвало да бъдат нараснали заплатите първо на хората на терен и освен в Агенцията за обществено подкрепяне, само че и в Агенцията по заетостта, Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, Агенцията за хората с увреждания.

По-късно пред медиите министърът сподели, че на следващия ден е планувана среща в Министерския съвет с представители на синдикатите, " с цел да може и те персонално да се срещнат с метода, по който е създаден този механизъм и с метода, по който той ще се приложи ". 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР