Политиката не е просто умението да четеш социологически проучвания и

...
Политиката не е просто умението да четеш социологически проучвания и
Коментари Харесай

Христо Иванов: Днес е важно да се замислим за новото Съединение - Политика

Политиката не е просто умеенето да четеш социологически изследвания и да се заиграваш с моментните страхове, яд или илюзии на хората, а сложната задача да гледаш оттатък тях и да работиш за огромни национални задания като мобилизираш силите на цялото общество.

Това написа във Facebook съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов във връзка днешното честване на Съединението на България. 

Публикуваме цялостния текст с обръщението на Христо Иванов: 

" Днес, когато означаваме Съединението, е нужно да си спомним, че честваме не просто акта на териториалното обединяване сред двете елементи на българското землище. Празнуваме публичното и политическото единение, което разрешава на тогавашното Княжество да отстои това деяние пред лицето на тогавашните велики сили и в Сръбско-българската война. 

Днес е значимо да се замислим за новото съединяване, което би трябвало да реализираме и което повече нямаме никакво време да отлагаме.
Сега страната ни не е разграничена на две от една обидна, нечестна и несправедлива граница, както е било през 1885-а. Сега страната ни е разпокъсана от десетките мислени граници на омразата.

Всеки един ден, даже и подобен незабравим ден като днешния, всяка една дата в календара ни се трансформира в мотив за още по-голямо разделяне. Сякаш тези мислени граници, издигнати сред нас, се оказват по-трудни за превъзмогване от границата, разделяла страната ни преди 137 години.

Ние като че ли изцяло сме не запомнили, че " Съединението прави силата " е единствено първата част от изречението. " Съединението прави силата, а силата ражда независимостта " — това е цялото изречение, произнесено от Стефан Стамболов.

Изправени сме пред няколко доста съществени рецесии, само че, наред с това, пред изключителни благоприятни условия за страната ни. Обаче ние не просто не можем да стартираме да решаваме каквито и да било задания, свързани с това състояние. Вече повече от година ние даже не можем да формираме стабилно болшинство и държавно управление. 

Днес, политиката в България е сведена до откровена корупция, първичен PR и пошли междуличностни свади, а незабавно ни би трябвало водачество. Българските политици отхвърлят да си спомнят каква е тяхната задача в парламентарната република - да съставляват другите елементи на обществото ни и техните от време на време спорни ползи, като намират общото и по този начин прокарват веднъж напред в бъдещето за цялата нация. Политиката не е просто умеенето да четеш социологически изследвания и да се заиграваш с моментните страхове, яд или илюзии на хората, а сложната задача да гледаш оттатък тях и да работиш за огромни национални задания като мобилизираш силите на цялото общество.

Време е да спрем да се разделяме толкоз доста. И с виновна и рационална политика да стартираме да събаряме тези мислени граници на ненавист и разделяне, издигнати сред нас.

Ние сме страна с богата история и календарът ни прелива от забележителни дати. Те не са просто мотиви за почивен ден и протоколни клишета. Тези дни са мотиви за размисъл. Струва ми се значимо през днешния ден, на датата на Съединението, да си кажем, че сме длъжни един към различен и към страната си да опитаме да превърнем идващите на 2 октомври избори в ден, който да ни донесе най-малко известна непоклатимост, най-малко известна предвидимост, от който да стартираме да деескалираме напрежението, насъбрано в обществото ни. Това е вероятната дата да тръгнем по добър път напред, всички дружно.

Честит празник на Съединението!

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР