Политиката на Китай за нулев Covid остави в локдаун десетки

...
Политиката на Китай за нулев Covid остави в локдаун десетки
Коментари Харесай

Мултинационални компании, хванати в капана на политиката за нулев Ковид на Китай

Политиката на Китай за " нулев Covid " остави в локдаун десетки милиони хора, а съвсем всеки огромен бизнес усеща следствията.

През последните седмици десетки градове в Китай, в това число финансовият център Шанхай, бяха затворени. Това унищожава търсенето и предложение в голям брой браншове като технологиите, потребителски артикули, написа CNN.

Това е следващият удар за фирмите, които към този момент бяха натрупали милиони или милиарди долари загуби поради войната в Украйна.

Комбинацията от двете събития основава двоен удар за мултинационални корпорации.

През последните години Китай се трансформира в най-големия пазар за редица промишлености: първокласни артикули, коли и други. Миналия месец обаче втората по величина стопанска система в света се забави внезапно, като удари освен потребителските разноски, само че и заетостта.

Миналия месец Apple предизвести за големи загуби, свързани с експлоадирането на Covid-19 в Китай. Компанията съобщи, че проблемите с веригата за доставки могат да обиден продажбите с до 4 милиарда до 8 милиарда $ през това тримесечие.

Причината за упования спад на приходите, както за дефицита на съставни елементи, са рестриктивните мерки в Китай съгласно Apple. Някои от локдауните засегнаха към 20% до 30% от цялото произвеждане на iPhone, съгласно Everstream Analytics.

Ограниченията на Apple са " най-вече съсредоточени към коридора в Шанхай ", където има няколко заводи, които са били наранени, сподели основният изпълнителен шеф Тим Кук.

Миналия месец Microsoft съобщи, че прекъсването на китайското произвеждане е навредило на доставките на преносими компютри Surface и конзоли Xbox и евентуално може да " окаже огромно въздействие " върху тримесечното му показване. Голяма част от производството на производителя на компютри е в Китай.

Глобалната автомобилна промишленост също е изключително наранена, като някои бизнеси затварят заводи, претърпяват спад в продажбите или се постанова да забавят стартирането на нови коли.

Два от най-големите автомобилни производители в света, Volkswagen и Toyota, бяха принудени да преустановят производството в границите на седмици. Въпреки че от този момент и двете компании възобновиха производството, те предизвестиха, че проблемите във веригата за доставки не престават.
 Големи интернационалните корпорации към този момент усещат тежестта от локдауните в Китай
Големи интернационалните корпорации към този момент усещат тежестта от локдауните в Китай

От март насам страната се бори с огнища болест

Tesla съумя да рестартира производството предишния месец след прекъсване за няколко седмици, само че компанията може да е удари още веднъж на камък.

Според Reuters компанията още веднъж е спряла по-голямата част от производството, поради проблеми с доставчиците.

Търсенето на електрически транспортни средства обаче остава мощно. Volkswagen и китайският производител BYD регистрираха скок в продажбите в Китай.

Китайските пристанища и други логистични центрове обаче не престават да се сблъскват с проблеми. Миналия месец Amazon означи, че " цените на въздушни и океански транспорти не престават да са на или над цените през втората половина на предходната година ".

Последиците

Много компании показаха оптимизъм по отношение на възобновяване на бизнеса си, откакто рецесията отшуми. През последните седмици китайското държавно управление работи по посока обновяване на повече бизнеси, като в същото време дава обещание да помогне за ограничение на икономическите вреди.

Анализаторите предизвестиха за неподходящите резултати от политиката на страната за " нулев Covid ". Те считат, че стопанската система може да се забави доста тази година.

През март големият бранш на услугите в Китай претърпя втория си най-рязък спад в историята, а индустриалните действия също доближиха рекордно ниско равнище.

Според последното пресмятане на CNN, основано на държавни данни, минимум 31 града в Китай са под цялостно или отчасти блокиране, което евентуално визира към 214 милиона души в цялата страна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР