Политиката на геноцид на Сърбия не може да се защитава,

...
Политиката на геноцид на Сърбия не може да се защитава,
Коментари Харесай

Хашим Тачи: Политиката на геноцид на Сърбия трябва да се осъди

" Политиката на геноцид на Сърбия не може да се пази, би трябвало да се осъди ", съобщи президентът на Косово Хашим Тачи, реагирайки на изказвания от Сърбия на присъдата от две години затвор на някогашния министър в косовското държавно управление от редовете на сърбите Иван Тодосиевич, оповестява вестник " Данас ". Тодосиевич бе наказан през вчерашния ден в Прищина за " разпалване на национална, расова, религиозна ненавист, паника и назадничавост ".

Обвинението му бе повдигнато за изказване във връзка на 20-ата годишнина от бомбардировките на СР Югославия, когато на отбелязването на деня на бомбардирането в Звечан той апропо сподели, че в косовското село Рачак не е имало изтребване на цивилно население, а по време на последните конфликти там са убити албански терористи, предава Българска телеграфна агенция.

Мир, помиряване и правдивост не могат да се градят, като се основаваш на отказване на закононарушение, сподели Тачи. " Виждам, че публични лица от Сърбия отхвърлят едно от най-тежките закононарушения срещу цивилни, осъществено в Европа, доказано от Триубнала за военните закононарушения в Хага, като случая Рачак. Политиката на геноцид на Сърбия не може да се пази. Трябва да се осъди ", сподели Тачи.

Президентът на Сърбия Александър Вучич назова през вчерашния ден " опасност " присъдата на Тодосиевич и съобщи, че и самият той повтаря, че това е " изфабрикувано престъпнение ". Той запита дали поради това " ще бъдем наказани всички ".

" Всички членове на Сръбската листа ще повторят същото, и аз дублирам - закононарушението в Рачак е изфабрикувано, и всичко там е фалшифицирано от оня международен лъжец и апаш Уилям Уокър ", сподели Вучич, представен от " Данас ".

През 1999 година тогавашният началник на задачата на ОССЕ в Косово Уилям Уокър упрекна сърбите за убийството на цивилни албанци в село Рачак, а сърбите твърдяха, че там в стълкновение са убити албански терористи. Случаят Рачак докара до въздушните удари на НАТО против СР Югославия.

Силвана Арсович, някогашна сътрудничка на убития косовски сръбски водач Оливер Иванович и една от шестимата сърби, упрекнати от профилираната прокуратура в Прищина за съучастничество в убийството, съобщи, че е подложена на " невъобразим медиен и всевъзможен различен напън ", написа " Вечерне новости ".

" Не желая медийно внимание. Не желая медиите да ме снимат и всичко, през което преминавам, въздейства на здравето ми. Не тъй като се усещам виновна за каквото и да е, а тъй като съм подложена на медиен и всевъзможен дуг напън, а към този момент страдах задоволително ", сподели Арсович.

Във вторник тя бе призната в болница с високо кръвно налягане, болки в гърдите и световъртеж и съгласно лекаря Небойша Сърбляк положението й евентуално е резултат от оказвания с месеци напън върху нея.

Специалната прокуратура в Косово повдигна на 2 декември обвинявания срещу шестима души, една от които е Арсович, за съучастничество в убийството на Оливер Иванович в северна Митровица през януари 2018 година Съобщават се буквите на обвинените, трима от които са в ареста, а трима се укриват и за тях са издадени интернационалните заповеди за арест.

От партията на Оливер Иванович обявиха, че Силвана Арсович е била извънредно предана на водача и считат, че натискът върху нея от страна на албански медии е плануван за да се криминализира целият обитаем със сърби север на Косово, с цел да се възнамерява по-лесно етническото му пречистване, написа " Новости ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР