Политиката на Байдън, която позволи на 200 000 мигранти да влязат в САЩ за 10 месеца, е изправена пред ключов правен тест

...
Програма на администрацията на Байдън, която позволи на повече от
Коментари Харесай

Програма на администрацията на Байдън, която позволи на повече от 200 000 мигранти от Латинска Америка и Хаити с американски спонсори да летят до САЩ за 10 месеци е изправен пред ключов правен тест тази седмица, тъй като федерален съдия в Тексас преразглежда законността му.

САЩ Окръжният съдия Дрю Типтън започва съдебен процес в четвъртък по дело от Тексас и други водени от републиканците щати, които искат да закрият политиката за спонсориране на мигранти, която позволява на до 30 000 кубинци, хаитяни, никарагуанци и венецуелци да влизат в САЩ всеки месец и кандидатствайте за разрешителни за работа.

Щатите, ръководени от Републиканската партия, молят съдията да издаде разпореждане, което да забрани на правителството да „прилага или прилага която и да е част от“ програмата в цялата страна.

стратегия, която сдвоява програми, които позволяват на определени мигранти да влязат законно в САЩ, ако чакат да бъдат проверени с по-строги правила за убежище за онези, които преминават в страната нелегално.

Към 22 август американски служители на летищата са обработили 200 279 мигранти по инициативата на спонсора, което им позволява да живеят и работят законно в страната в продължение на две години чрез закон за имиграцията, известен като условно освобождаване, според вътрешни правителствени данни, получени от CBS News. Статистиката, която не е докладвана по-рано, показва, че 67 926 хаитяни, 58 918 венецуелци, 43 149 кубинци и 30 736 никарагуанци са пристигнали съгласно политиката.

Въпреки че почти сигурно ще поиска апелативен съд в Ню Орлиънс или Върховният съд да постави на пауза всяко неблагоприятно решение, администрацията на Байдън се готви програмата да бъде блокирана от Типтън, назначен от бившия президент Доналд Тръмп, който анулира други имиграционни политики на Байдън.

Типтън преди това се е съгласил с исканията от републикански държавни служители, за да блокират усилията на администрацията на Байдън да спре повечето депортации за 100 дни и да инструктира депортиращите агенти да се съсредоточат върху арестуването на наскоро преминали границата и мигранти със сериозни криминални присъди или опасения за националната сигурност, като същевременно щадят повечето неупълномощени имигранти, които са живели в САЩ в продължение на години от депортиране.

Администрацията на Байдън за първи път създаде версия на програмата за спонсорство на мигранти през октомври 2022 г., позволявайки на венецуелци с американски спонсори да летят директно до САЩ и заплашвайки да експулсира тези, които са влезли в страната нелегално обратно в Мексико. Този ход имаше за цел да възпре пристигащите венецуелци по южната граница на САЩ, които бяха скочили до рекордни нива по това време.

През януари администрацията разшири програмата, за да включи мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа, които също са видели стотици хиляди техни граждани да пътуват до южната граница на САЩ през последните две години. Едновременно с това започна експулсирането на някои мигранти от тези страни в Мексико.

Първоначално Мексико се съгласи да приеме връщането на мигранти от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела, експулсирани от САЩ съгласно граничната мярка по дял 42 от ерата на пандемията. Откакто дял 42 изтече през май, Мексико приема „доброволно връщане“ на мигранти от тези страни, които преминават в САЩ незаконно

Нелегалните пресичания по границата на САЩ от мигранти от тези четири държави са намалели значително след бяха въведени промени в политиката. Но администрацията на Байдън каза, че Мексико „почти сигурно ще спре да приема връщания“ на тези националности, ако програмата за спонсорство на САЩ бъде затворена.

Съдебният спор относно програмата за спонсорство

Тексас и 20 други ръководени от Републиканската партия щата участват в делото срещу програмата за спонсорство, една от няколкото имиграционни политики на администрацията на Байдън, които са оспорени от длъжностни лица в червените щати.

Коалицията от щати твърди, че програмата за спонсорство злоупотребява с правомощията за условно освобождаване и парадира с ограниченията, които Конгресът поставя върху нивата на законна имиграция. Администрацията на Байдън, твърдят щатите, е използвала условното освобождаване твърде широко, отбелязвайки, че законът казва, че органът може да се използва само за приемане на мигранти за всеки отделен случай, за да подпомогне „спешна хуманитарна“ кауза или „значителна обществена полза“. „

Длъжностни лица от администрацията на Байдън, пишат червените щати в седмицата на закона за подаване на съдебни документи, „са създали чрез изпълнителен акт това, което по същество е паралелна система за безвизова имиграция в Съединените щати за чужденци от страни с население с висок риск от престой в Съединените щати."

За да твърди, че има правна легитимация да съди за политиката, Тексас каза, че програмата вреди на държавата финансово, цитирайки разходи, свързани с издаването на шофьорски книжки, социални услуги и обществено образование за деца мигранти.

Друга политика, която позволява на украинци със спонсори от САЩ да влизат в страната, се основава на същото разрешение за условно освобождаване и е разрешила на допълнителни 146 000 мигранти да летят до САЩ след нахлуването на Русия Украйна. Тази политика не беше оспорена от ръководените от републиканците щати.

Администрацията на Байдън отхвърли правните аргументи на щатите, отбелязвайки, че правомощията за условно освобождаване са били използвани от десетилетия от администрациите на републиканците и демократите, за да доведат до огромен брой на мигранти и бежанци в САЩ По време на Студената война САЩ се позоваха на органа за условно освобождаване, за да презаселят стотици хиляди кубинци, унгарци и югоизточни азиатци, бягащи от комунизма.

Администрацията също каза, че преглежда всяка молба за спонсорската програма за всеки отделен случай, въпреки мащабния характер на инициативата. Освен това се казва, че „значителната обществена полза“ от политиката е намаляването на незаконните пресичания сред кубинци, хаитяни, никарагуанци и венецуелци.

Програмата, твърди администрацията, насърчава „спешна хуманитарна“ кауза тъй като предоставя сигурно убежище на мигранти, бягащи от страни, засегнати от репресивни правителства, политическа нестабилност, насилие и крайна бедност. Само във Венецуела сривът на икономиката там накара повече от 7 милиона да напуснат страната, което е най-голямото изселване на бежанци, регистрирано в Западното полукълбо.

Спирането на програмата също би подкопало заявената цел на Тексас за намаляване на нелегална имиграция, заяви администрацията в съдебна декларация миналата седмица.

„DHS очаква, че без стимулите и възпиращите фактори, свързани с процесите на CHNV, които са карали лица от тези страни да чакат законно, безопасно и организирано пътища и процеси, за да дойдат в Съединените щати, ще има значителен скок в миграцията на югозападната граница - точният резултат, който ищците се опитват да избегнат", пише администрацията.

"Връщането не е опция „

Франсис Арауз, шофьор на камион в Оукланд, Калифорния, каза, че пристигането на съпруга й в САЩ от Никарагуа й е донесло много радост и е намалило напрежението от нея и родителите й, които преди са били отговорни за това, че се грижи за 14-годишния си син.

Арауз, гражданка на САЩ, подаде молба да спонсорира съпруга си Мойзес Бенавидес по полицата през февруари. На следващия месец молбата й беше одобрена. Бенавидс пристигна в Калифорния през май. Ако беше изчакала молбата за имигрантска виза, която е подала от името на съпруга си, да бъде обработена, Арауз каза, че вероятно щеше да отнеме още година или две, докато Бенавидес се присъедини към нея в САЩ.

„Това е какво е страхотно в условното освобождаване, че съпругът ми успя да дойде тук по-рано", каза Арауз.

За Бенавидес програмата също беше от полза. Той каза, че е бил в несигурна ситуация в Никарагуа, тъй като международната организация с нестопанска цел, с която е работил, е била на прицел от репресивното правителство на Никарагуа, което е репресирало политически дисиденти и международни организации.

„Връщането не е опция поради кризата там, която продължава да се влошава“, каза Бенавидес.

Решение на съда, което отменя програмата, позволила на съпруга на Арауз да дойде в САЩ биха засегнали пряко стотици хиляди мигранти и американски спонсори. Към по-рано тази година 1,5 милиона потенциални спонсори в САЩ са кандидатствали за спонсориране на мигранти чрез инициативата.

Въпреки че се надява, че съпругът й може да помогне финансово на семейството, след като получи разрешение за работа, Арауз каза най-много важното е семейството й да е заедно.

„Много съм благодарна, преди всичко, защото сега имам съпруга си тук“, добави тя. „Той вече може да прекарва време със сина ми. Той е тук физически. Вече не са само видео разговори, разговори или текстови съобщения.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР