Политиката е изкуство, и не е за дървари. Случилото се

...
Политиката е изкуство, и не е за дървари. Случилото се
Коментари Харесай

Елена Гунчева: Политиката е изкуство, и не е за дървари

„ Политиката е изкуство, и не е за дървари. Случилото се тези дни с партия Възраждане не ме учудва. За страдание това е резултатът от проблемите, които изложих при напускането си и за които, почтено казано, чаках въпреки всичко да намерят някакво решение, въпреки и да ме отхвърлиха. “ Това написа във фейсбук, някогашният народен представител от „ Възраждане “ Елена Гунчева-Гривова.

SafeNews разгласява целият текст без редакторска интервенция.

ПОЛИТИКАТА Е ИЗКУСТВО, И НЕ Е ЗА ДЪРВАРИ
Случилото се тези дни с партия Възраждане не ме учудва. За страдание това е резултатът от проблемите, които изложих при напускането си и за които, почтено казано, чаках въпреки всичко да намерят някакво решение, въпреки и да ме отхвърлиха.

Костадинов не съумя да разбере, че политиката е изкуство, в което се желае финес, вътрешен глас и доста положително чувство за протичащото се. Както споделям, в случай че влезеш в една стая и незабавно не схванеш кой те харесва и кой не, значи не ставаш за политик. През години, до момента в който влезе в Народното събрание Костадинов е разчитал на правилни съратници. Пак е имало разтърсвания, с които се е справил тъкмо по дърварски метод. Много значимо качество за един политик е да не си основава принудително врагове. А тъкмо това прави Костадинов. Всеки, показал проблеми или подложил на подозрение негови решения, неотложно е изолиран, оплют и обругаван като изменник. Нима не можеше хората да изоставен и без да се трансформират във врагове?

Както и мен ме трансформира във зложелател. Влязох във Възраждане с концепцията да помогнем и да се борим за България. Не съм изключително огромна фенка на партиите, само че повярвах, че Възраждане е нещо друго. И когато напуснах, го направих не тъй като се беше трансформирала концепцията и задачите ми, а тъй като видях вътрешните проблеми, на които никой не желае да откри решение, едноличната власт, отричаща всеки критик и задаващ въпроси, сервилниченето и подмазването на водача.

Днес видяхме по какъв начин Костадинов без скрупули изхвърли трима депутати от парламентарната група, двама от които без подозрение са напълно правилни на партията – Дренчев и Арангелов. За Русчев нямам наблюдения, не го познавам добре. Дренчев, макар, че ме е обиждал, че съм кифла и принцеса, родена със златна лъжица, която изисква внимание, се е опитвал да тушира свадите сред мен и Костадинов и да успокои нещата. С половин уста е признавал, че тези проблеми, за които споделям с фрагментите, неналичието на стратегия и проект какво да прави, хаотичността, би трябвало да се решат, само че по този начин и не посмя да се опълчи на Костадинов и като орг.секретар да каже, че това в действителност би трябвало да се реши.

И Дренчев и Арангелов и Русчев съм ги виждала на първите редове на митингите. Включително на огромният народен митинг в София, когато ни пръскаха със сълзотворен газ и арестуваха Костадинов. Двамата проведоха хората да отидем до полицията и да създадем публично притежание протичащото се.

Днес тези правилни свои хора той хвърли на кучетата. Поредните. Както хвърли и мен. Без да се замисли за това какъв брой съм съдействала за идеята и по какъв начин съм се борила наред с тях. Само тъй като персоналното му его беше над България и над партията.

Даде превес на хора, които са интриганти, арогантни и невъзпитани, които съумяха да прогонят много читави хора от партията. Заложи на хора, които доведоха до разпад на партията. Ще загатна единствено в Пловдив по какъв начин поради ръководителят на локалната организация тук – депутата-таксиджия, напуснаха десетки хора от партията. В София заложи на Деян Николов, който съумя да внесе спорове в партията и явно не съумява да постави граница на упоритостта си, в това число като пърле пред майка да върви да дава изказвания, още преди партията и водача да са ги създали.

Ще загатна и злият талант на партията – един зализан народен представител, който не пропуща да всява интриги и да настройва Костадинов против тези, които не харесва. Ще посоча, че в 47-то Народно заседание ни бяха дали председателско място за комисията по просвета и Костадинов предложи Цвета Галунова – възпитано, интелигентно и смислено момиче, олимписка шампионка по шах, с две висши образования, с финес и знания. Цончо Ганев изиска гласоподаване, като изрази мнение, че той на такива влезнали неотдавна в партията религия нямал и намерено я унижи пред всички. Както го е правил и с мен, без да прави даже бегли опити да прикрие какъв брой доста му се желае да ме няма. Всеки, който Ганев е нарочил, беше изхвърлен от партията или изолиран. Както е и сега в парламентарната група. Нещата са доста по-сериозни, в сравнение с наподобяват на повърхността, даже и през днешния ден.

Възраждане беше една светла концепция. Като бял гълъб, който поради персоналното его и параноя на хора от управлението, беше изкалян и оцапан с кръв. Тъжно е поради концепцията. Заради напъните и работата на хиляди хора, които се борихме за България и за Възраждане и които бяхме низвергнати поради персонално его и борби.

Политиката е изкуство. Изисква финес. Изисква образование и чувство. Понякога най-лошият зложелател е този, който ти ближе подметките, а другар този, който ти показва грешките и предлага решения. Аз бях предложила да продължа да им оказвам помощ, макар че напуснах партията. Видяхте резултата. Превърнаха ме във зложелател. Както трансфораха във врагове доста свои хора, които в действителност бяха правилни на концепцията и на партията.
Ако си дървеняк, не ставаш за политик. Ако си параноик – също.

Елена Гунчева-Гривова

Още вести четете в категория Коментари.

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР