Политик от опозицията, който беше противник на дългогодишния лидер на

...
Политик от опозицията, който беше противник на дългогодишния лидер на
Коментари Харесай

В Беларус е бил задържан бивш кандидат за президент на страната

Политик от опозицията, който беше съперник на дългогодишния водач на Беларус Александър Лукашенко на президентските избори през 2020 година, е бил арестуван, съобщи Ройтерс, като се базира на известие от неговия екип.

41-годишният деятел и лидер на противопоставящо се на Лукашенко обществено придвижване, Андрей Димитриев, е бил арестуван през вчерашния ден в столицата Минск, излиза наяве от известие, оповестено на страницата му във " Facebook ". В известието се прибавя, че към момента не е ясна повода за неговото задържане. Засега няма коментар от страна на управляващите в Беларус, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лукашенко, който е на власт от 1994 година, разгласи победа на изборите през 2020 година, белязани от изказвания за изборни измами и сурови репресии на опозицията. Това провокира траяли седмици всеобщи митинги, по време на които стотици хиляди беларуси излязоха по улиците и приканиха Лукашенко да се отдръпна.

Съгласно оповестените публични резултати от изборите Димитриев е спечелил 1,2% от подадените гласове, което му отреди четвъртото място.

Лукашенко, който е непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, потуши митингите с принуждение и от този момент ускори акцията на репресии, с цел да заглуши вътрешната политическа съпротива. По оценки на правозащитни групи в резултат на репресиите в Беларус има към 1500 политически пандизчии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР