Политик от опозицията, който беше противник на дългогодишния лидер на

...
Политик от опозицията, който беше противник на дългогодишния лидер на
Коментари Харесай

Беларус задържа бивш кандидат за президент

Политик от опозицията, който беше съперник на дългогодишния водач на Беларус Александър Лукашенко на президентските избори през 2020 г, е бил арестуван, съобщи Ройтерс, като се базира на известие от неговия екип.

Четиридесет и една годишният деятел и лидер на противопоставящо се на Лукашенко обществено придвижване Андрей Димитриев, е бил арестуван през вчерашния ден в столицата Минск, излиза наяве от известие, оповестено на страницата му във фейсбук. В известието се прибавя, че към момента не е ясна повода за неговото задържане. Засега няма коментар от страна на управляващите в Беларус.

Лукашенко, който е на власт от 1994 година, разгласи победа на изборите през 2020 година, белязани от изказвания за изборни измами и сурови репресии над опозицията. Това провокира траяли седмици всеобщи митинги, по време на които стотици хиляди беларуси излязоха по улиците и приканиха Лукашенко да се отдръпна.

Съгласно оповестените публични резултати от изборите Димитриев е спечелил 1,2% от подадените гласове, което му отреди четвъртото място.

Лукашенко, който е непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, потуши митингите с принуждение и от този момент ускори акцията на репресии, с цел да заглуши вътрешната политическа съпротива. По оценки на правозащитни групи в резултат на репресиите в Беларус има към 1500 политически пандизчии.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР