Политическото говорене се поделя на два стила: т. нар. брюкселски

...
Политическото говорене се поделя на два стила: т. нар. брюкселски
Коментари Харесай

Политическият език в началото на политическия сезон


Политическото говорене се поделя на два стила: така наречен " брюкселски новоговор “ и популистко говорене. Това изясни в изявление за предаването " Хоризонт за вас " доцент Андреана Ефтимова , учител по медиен език и жанр в СУ:

Тези стилове се изострят и се конкурират най-много по време на политическа конкуренция, когато протичат парламентарни или президентски избори. В момента ми се коства, че по-скоро са сближени тези полюси на политическото говорене, в случай че може въобще да ги схванем като полюси. Няма кой знае каква разлика в речевото държание на политиците в сегашния миг, защото сме в някакъв интервал, който по-скоро е работен интервал. Струва ми се, че партиите в този момент нямат чак такава нужда да оразличават и речевото си държание.

Ако има в действителност смяна в езика на политиците, което в действителност е противоречив въпрос, по-скоро бих отнесъл това в посока на език, който е съответен на политическите им дейности. Това съобщи за " Хоризонт " Арман Бабикян , експерт по политически пиар:

Има хора към политиците, които ги карат да се стремят към някаква адекватност. Тъжното е, че политическият език става все по-груб, по-просташки, по-примитивен. Някои стабилно изясняват, че по този начин са по-лесно разбрани. Грубо казано формулата " Аз съм елементарен и вие сте елементарни “ бе сметната за общовалидна и работеща, като от ден на ден хора се пробват да я ползват, смятайки, че това е изходът от всяка сериозна обстановка.

Цялото изявление с доцент Андреана Ефтимова и Арман Бабикян можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР