Политическият анализатор Виктор Димчев в интервю за предаването Добро утро,

...
Политическият анализатор Виктор Димчев в интервю за предаването Добро утро,
Коментари Харесай

Виктор Димчев: Who Let the Dogs Out - това ни чака след 2 октомври, когато свършат милите обещания

Политическият анализатор Виктор Димчев в изявление за предаването " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

В студиото към този момент е и нашият събеседник – политическият анализатор Виктор Димчев. Г-н Димчев, накъде отиваме?

Ще разберем на 2 октомври кой от хората, които водят политическите партии, ще вземе максимален резултат и ще успее да направи коалиция или да предложи нова формула на ръководство. Засега наподобява, че не отиваме наникъде.

А видяхме ли някаква акция въобще?

Да, тази акция беше, въпреки и леко по-незабележима, беше една от най-мрачните акции, които са правени през последните години, напълно ориентирана към подчертаване на негативите на политическите съперници по-скоро, в сравнение с някакво предложение на нови политики или позволение на някоя от многочислените рецесии, които сега върлуват из страната.

Във връзка с тези рецесии, по какъв начин бъдещите кандидат-управляващи съгласно вас ще се оправят с тях?

Има огромна възможност да няма бъдещи ръководещи след тези предварителни парламентарни избори, защото всички социологическия изследвания дотук демонстрират, че не може да се оформи един ясно разпознаваем, водещ политически блок или общ брой от партии и обединения, които да могат да образуват ново ръководство. Нещо повече, разслоението сред обществото и алените линии сред другите политически не престават да се усилват всеки ден и всеки час.

Т.е. да разбираме, че и вие подкрепяте тезата, че след 2 октомври може още веднъж да вървим на избори?

Държавата е в такова икономическо, политическо и публично положение, в това число и външнополитическата конюнктура е такава, че едва ли някой от политиците с лека ръка би желал да поеме ръководството в този миг. Пари в страната няма, бюджетът е привършен, предстоят доста тежки зимни месеци, мъчно е обезпечаването на съществени неща като горива и финанси. Може да се окаже, че в действителност никой не желае да ръководи и ние ще продължим да бъдем ръководени от служебния кабинет на президента Румен Радев.

На този декор по какъв начин ще оправя той (служебният кабинет)?

Той се пробва да покаже една дистанцираност от всички политически празненство и да покаже, че той може повече, с ясна поръчка, че това е неговата политическа линия и курсът, който е поел, към една по-силна президентска власт.

Социологическите организации предвиждат парламент от осем партии. Вашите прогнози какви са и кои са тези партии, които смятате, че ще влязат?

Според мен две от тези осем партии са доста мощно рискови да получат нужния брой гласове и това ще зависи извънредно доста от изборната интензивност и най-много от вота в чужбина, който така наречен " честни братя “ предходната година отвързаха и в този момент две партии – " Възраждане “ и Движение за права и свободи, печелят в огромно болшинство. Възможно е да имаме парламент с шест партии, допустимо е да имаме парламент даже с девет партии. Но ние твърдо вървим към една нова коалиция. Да не се окаже, че петата поредна коалиция ще бъде петорна коалиция.

Да. А вотът в чужбина предходната година на изборите в началото се наклони към " ИТН “, по-късно отиде към " Продължаваме промяната “. Този път накъде? Не ви разбрах какво е мнението ви.

Според мен Движение за права и свободи още веднъж ще завоюват вота в чужбина, защото те разполагат с един голям избирателен капацитет в една прилежаща наша страна. Но другата партия, която ще отрази огромен резултат, както и на предходните предварителни избори, евентуално ще бъде още веднъж " Възраждане “.

Да. Хората са обезверени, нямат вяра – по какъв начин ще отидат до урните съгласно вас на 2 октомври?

Според мен това е повода, заради която доста от хората няма да отидат до урните. Хората се обезвериха от лъжливи обещания, били те от така наречен систематични, остарели партии или от новите, протестни партии. Видя се, че капацитет няма на никое място, единствено в една партия или в една коалиция, и би трябвало да се вършат поредност от взаимни отстъпки. Засега наподобява, че единственият компромис, който има на масата, е този сред Българска социалистическа партия, " Демократична България “ и " Продължаваме промяната “.

Нападките сред " Продължаваме промяната “ и ГЕРБ бяха доста, доста видни по време на тази акция. Дори в последните дни, когато дуото Кирил Петков и Асен Василев предложения Борисов на спор. Някога ще спре ли тази омраза сред тези две партии?

Тази омраза изглажда доста неуместно. Цялата акция на " Продължаваме промяната “ беше ориентирана към опетняване на политическия съперник ГЕРБ и съгласно мен това им донесе този социологически спад в резултатите, а евентуално и на самите избори хората ще се оттеглен, защото ние, българите, въпреки че сме леко злобари, не обичаме някой различен да хейти по този недодялан и нахален метод, да назовава своя политически конкурент " пенсионер “. Това е нещо, което отблъсква.

Да, разбирам. Аз доста обичам да задавам този въпрос на събеседниците, тъй като съгласно мен тази акция беше повече съсредоточена в обществените мрежи, в сравнение с по студията, без значение дали е радио или телевизия. Да, видяхме някакви диспути в телевизионните формати, само че сякаш партиите започнаха по този начин да се модернизират и да разчитат на " Facebook “. Какво е вашето мнение, по този начин ли е?

Така е. Още повече, в обществените мрежи и " Facebook “ са места, където главно по-младата публика се осведоми. При по-възрастните хора, там политическите решения са от дълго време взети и хората не сменят елементарно лагерите си. Затова може би насочването към обществените мрежи е толкоз очевидно на тези избори.

А ще помогне ли?

На някои ще помогне. " Възраждане “ построяват своя резултат главно посредством обществени мрежи да вземем за пример, без да участват в мейнстрийм медиите толкоз доста. И към този момент много сполучливо го вършат.

Какво желаете да кажете на всички 18-годишни младежи, които за първи път ще гласоподават на тези избори?

Да помислят деликатно кого ще поддържат, защото този политически избор има действително отношение към техния предстоящ живот.

Според вас ние политически грамотни ли сме, българите, да вземаме такива решения? И в действителност тези 18-годишни младежи на кой ще се осланят – дали на личен избор или по-скоро ще питат родителите си?

Не сме грамотни, и нашите родители не са грамотни чисто политически, а за какво не и изобщо. Тази политическа неначетеност си проличава от метода, по който избираме. Миналата година имахме три предварителни избора с разнообразни спечелили във всеки от тях, което подсказва една политическа незрялост.

Според вас има ли значение за хората какви са политиците – леви или десни, или по-скоро чакат " Спасителя “, който да ги избави от всичко?

В момента може би се образува новото ляво, което беше доста консолидирано дълги години под крилата на Българска социалистическа партия. В момента няколко партии и обединения съставляват това ново ляво. Дясното наподобява по-консолидирано от всеки път. И може би е време още веднъж да се обособят тези две забележим насоки в политиката, тъй като това е методът, по който се прави актуалната европейска политика, по различен метод няма по какъв начин да стане, посредством условни наклонения, ляво, дясно и сходни.

Възможна ли е формула от вида държавно управление на националното избавление?

Възможно е. Това е като че ли единствената допустима формула, защото нито един от двата блока – левият или десният, не наподобява да може да събере заветните 121 депутата. Може би ще се отиде към едно такова държавно управление с благословията на президента Радев, несъмнено.

Според вас по какъв начин се развива инфлацията сега в страната и дали ръководещите ни ще съумеят по някакъв метод, бъдещите ръководещи, като приказваме, да се оправят с нея, тъй като, сякаш тя е най-убиваща за българите. В смисъл, вие споменахте и силата, горивата, обаче българите към този момент изпитват компликация даже да си купуват храна.

Въпреки че формалната инфлация е декларативно към 17%, в магазините стоките рядко са по-малко от два пъти по-скъпи, в сравнение с бяха при започване на годината. Всички артикули, парцели, услуги се усилват с сходен марж. Струва ми се, че това е най-големият камшик за българите сега, и ние от едно съвсем средноевропейско равнище на приходи, сега по-скоро приближаваме към тези небогати години от началото на века, в които се чудехме по какъв начин да свързваме двата края.

Има ли някакво въздействие, защото в последните дни доста се приказва и е съществена тематика, има ли някакво въздействие развоят на войната в Украйна върху нашите избори?

Има сигурно. Учудващо е, че една част от до неотдавна ръководещата коалиция поддържаше войната в Украйна, друга част поддържаше съветската експанзия. Изглежда това нещо ще продължи да има значение и след тези избори, само че българският народ по традиция се отнася добре към Русия и е доста мъчно за него да разбере и за обособените жители е доста мъчно да схванат какъв брой огромна е смяната сред онази Русия, която харесвахме, и Русия на Путин, която сега избива украинци по един нечовечен и безчовечен метод.

Да. И като за край, малко да приключим по по-ведър метод. Искам да ми определите тази акция и цялата обстановка, в която се намира България сега, с ария или име на ария.

Има едно доста красиво парче, което се споделя " Who Let the Dogs Out ". Това е това, което ни чака след 2 октомври, когато свършат благите обещания и забавните думи, които политиците по студията ни споделят.

Да. Със сигурност ще е забавно. Очакваме 2 октомври трепетно. Благодаря ви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР