Политическите превратности в историята са много, бъдещето е непредсказуемо, но

...
Политическите превратности в историята са много, бъдещето е непредсказуемо, но
Коментари Харесай

Радев: Отбранителните способности и духът на Българската армия могат да бъдат съхранени от квалифицирани и уверени офицери

„ Политическите превратности в историята са доста, бъдещето е непредсказуемо, само че най-важно е отбранителните качества и духът на Българската войска да бъдат съхранени, което изисква квалифицирани и уверени офицери. “

Това разгласи президентът Румен Радев по време на среща в президентската институция с курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “. Румен Радев поздрави курсантите за решението им да посветят житейския си път на военната специалност , която по негови думи е сложна, само че и благородна идея в името на жанр и Родина.

Пред курсантите президентът напомни славни събития от военната ни история и даде за образец доблестта на българското офицерство по време на Сръбско-българската война от 1885 година в отбрана на Съединението, когато българските капитани отстояват сполучливо териториалната целокупност на страната ни против надалеч по-опитните сръбски генерали.

„ Това е образец какво може българският дух, когато българският офицер е уверен в своята мощ и знае, че е последната бариера за свободата и независимостта на Родината си “ , сподели Румен Радев.

Наред със мощните воински обичаи на армията ни президентът акцентира напъните на последното служебно държавно управление за ускорение на процеса на рационализация на българските Сухопътни войски. Държавният глава посочи, че военните спорове в Украйна, Близкия Изток и Кавказ са доказателство по какъв начин актуалните технологии трансформират тактиката за водене на бойни дейности и методите за обезпечаване на асиметрично предимство, и това би трябвало да бъде отразено в тактиката за модернизиране на армията.

„ През годините ние бяхме съсредоточени върху огромните и скъпи планове – изтребител, бойна машина за пехотата, кораби. Не по-малко значимо е да стартираме да прилагаме финансово налични планове, само че с голям резултат на бойното поле – безпилотни системи, системи за радио и електронна битка, за наблюдаване и разузнаване, които да свържат всичко в единно осведомително пространство и посредством тях да се влияе бързо и на ниска цена против скъпи и рискови системи “ , сподели още Румен Радев.

Президентът изрази убеденост, че младите офицери ще бъдат основна част от модернизацията на Българската войска и добави, че достигането до нужното равнище на оперативна съгласуемост с сътрудниците ни от НАТО би трябвало да върви ръка за ръка с грижите за персоналния състав и неговата мотивация .

„ Създайте стандарт, че това, което се преподава не ви стига. Търсете сами спомагателни познания. Всеки от вас ще стане пълководец. Важно е по какъв начин ще водите хората – с команди или с персонален образец. Имате чудесна опция да постигнете всичко това там, където сте “ , обърна се президентът към курсантите от Националния боен университет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР