Политическите партии разполагаха с един месец преди изборите, за да

...
Политическите партии разполагаха с един месец преди изборите, за да
Коментари Харесай

Подкаст: Смисълът от политическото говорене в предизборните кампании

Политическите партии разполагаха с един месец преди изборите, с цел да убедят българите да гласоподават за тях. В този интервал те използваха всички вероятни информационни канали и похарчиха общо 2.4 млн. лева за реклама в медиите или повече от два пъти по-малко спрямо изборите през октомври 2022 година, съгласно мониторинга на Института за развиване на обществената среда от страницата " Отворен парламент ". Въпреки разликата в вложените средства резултатите от гласуването не бяха доста по-различни.В рамките на акциите си пък нито една партия не съумя да се отличи в морето от еднотипни билбордове и лишени от смисъл и стойност диспути в медиите. Липсата на храброст и творчество в акциите докара и до най-високото равнище на протестен избор с действителни гласове на парламентарни избори от основаването на полето " Не поддържам никого " в бюлетините - общо 108 842 души, които в неделния ден са отишли до изборните секции, само че не са дали гласа си за никого. Ако беше избор за политическа мощ, той щеше да ѝ отреди шесто място с група от 11 депутати.
Радослав Бимбалов и Сирма Пенкова от " Капитал " в диалог за предизборните акции на партиите и резултатите от тях. Фотограф: Цветелина Белутова Гласът на Капитал

„ Гласът на Капитал “ е седмичен подкаст, в който публицистите описват най-важната история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор.

Политическите партии разполагаха с един месец преди изборите, с цел да убедят българите да гласоподават за тях. В този интервал те използваха всички вероятни информационни канали и похарчиха общо 2.4 млн. лева за реклама в медиите или повече от два пъти по-малко спрямо изборите през октомври 2022 година, съгласно мониторинга на Института за развиване на обществената среда от страницата " Отворен парламент ". Въпреки разликата в вложените средства резултатите от гласуването не бяха доста по-различни.

В рамките на акциите си пък нито една партия не съумя да се отличи в морето от еднотипни билбордове и лишени от смисъл и стойност диспути в медиите. Липсата на храброст и творчество в акциите докара и до най-високото равнище на протестен избор с действителни гласове на парламентарни избори от основаването на полето " Не поддържам никого " в бюлетините - общо 108 842 души, които в неделния ден са отишли до изборните секции, само че не са дали гласа си за никого. Ако беше избор за политическа мощ, той щеше да ѝ отреди шесто място с група от 11 депутати.
Радослав Бимбалов и Сирма Пенкова от " Капитал " в диалог за предизборните акции на партиите и резултатите от тях. Фотограф: Цветелина Белутова
От другата страна са близо 60% от българите, които имат право да гласоподават, само че не са го създали. Въпреки ниската изборна интензивност, и при тези избори, липсваше акция, която да стимулира гласуването.

В този епизод на " Гласът на Капитал " беседваме със съоснователя на информационната организация The Smarts Радослав Бимбалов за предизборните акции на партиите, резултатите от тях и имаха ли информационна тактика претендентите.
Your browser does not support the audio element. Реклама Ще чуете още и:
Какво могат да реализират за един месец партиите и към коя публика би трябвало да насочат посланията си? Защо липсват информационни експерти, които да съветват политиците? Каква е ролята на медиите в предизборните акции?
Свързани публикации Подкаст: Избори до болежка 31 март 2023, 12:12 Подкаст | Фалшивите обещания за въглищните централи 24 март 2023, 14:27 Подкаст: Сезонът на банкрутите 17 март 2023, 11:36 Подкаст | Невидими CO2 излъчвания и доста горещина при Ковачки 2 март 2023, 14:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР