Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

...
Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето
Коментари Харесай

Акад. Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето – буквално

" Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето – безусловно ". Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното постоянно съвещание на Министерският съвет.

Според него неприемането на план-сметката на Здравната каса в комисия през вчерашния ден е удар и по пациентите, и по бюджета.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси се събира, с цел да гледа на първо четене новите бюджетните закони. Става дума за план-сметката на страната и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване. Финансовата рамка е разчетена при очакване стопанската система да означи напредък от 3,2 на 100, а средногодишната инфлация да бъде 4,8 %.

Заложеният недостиг в бюджета е 3 %, каквото е едно от условията за въвеждане на еврото. След напън от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче първичният план на Министерството на финансите претърпя съществени промени - с два милиарда лв. беше понижена финансовата стратегия, понижен беше и дългът, който следващата година може да поеме държавното управление.

Колкото да проектобюджета на Здравната каса - в него са планувани пари за нови типове проучвания, за профилактика и диагностика на разнообразни болести.

По-често осъществяване на проучвания за рак на гърдата и на маточната шийка при дамите над 45 години и за рак на простатата при мъжете над 60 е заложено в плана за бюджет на Здравната каса, импортиран от Министерския съвет. Предвижда се фондът да заплаща и ехография на щитовидна жлеза един път годишно единствено за дами, навършили 45. Проектът подсигурява пари за 4 нови профилирани проучвания на имунната система и за проучвания на витамин Д при деца и пълнолетни, както и на маркери за сърдечна непълнота.

Заложена е нова клинична пътека, по която лъчелечението на деца да се случва под анестезия. За зъболечение остават досегашните 1 обзор за деца и за пълнолетни, 4 действия за деца и 2 за възрастни годишно. Ако бъде признат в този тип, бюджетът на Здравната каса следващата година ще бъде с към 1 милиард лв. по-голям по отношение на тазгодишния. Предвидени са и тласъци за персоналните лекари, които организират профилактика с най-малко половината от своите пациенти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР