Политически сблъсък на няколко фронта и първа оставка от министрите

...
Политически сблъсък на няколко фронта и първа оставка от министрите
Коментари Харесай

Разривът в коалицията: Една подадена оставка, две заявени и взаимни обвинения в кабинета


Политически конфликт на няколко фронта и първа оставка от министрите на " ИТН ", които Слави Трифонов изтегли през вчерашния ден.

Външният министър упрекна премиера в секрети ангажименти за заобикаляне на ветото за Северна Македония. Кирил Петков назова това подправена вест. В ефира на bTV Станислав Балабанов сподели записка, за която твърди, че е на Петков, съгласно която ветото е първа стъпка, а изискванията ни към съседите - по-късно.

От кабинета първи си потегли районният министър. Гроздан Караджов и " Продължаваме промяната " влязоха в престрелка с документи за милиарди за пътните компании.

Караджов упрекна в неистина премиера Кирил Петков за изказванието му, че е желал нови 3,9 милиарда лв. към бюджета, с цел да заплати на компании, забъркани в разследваните инхаус контракти за автомагистрали. И посочи, че кабинетът е бил " за " продължаването на строителството, а той единствено показал, че сумата не доближава.

В отбрана на думите си Караджов показа разнообразни документи измежду, които и стенограмата от последното съвещание на Министерския съвет, където двамата с Петков си разменят остри реплики.

От „ Продължаваме промяната “ също демонстрираха документи, съгласно които на 6 юни Караджов е изпратил искане до финансовия министър за нарастване на разноските за бюджета на районното министерство с малко над 3,9 милиарда лева

В позиция до медиите от районното министерство обявиха, че парите са били по искане на депутатите с решение в Народното събрание, а Караджов единствено предупреждавал за бъдеща " дупка " в бюджета.

Вътрешният министър също разяснява абсурда с парите за автомагистралите.

„ Мога с огромна степен на увереност да кажа, че по метод, по който се приготвя разходването на тези средства, не планува никакви гаранции, че няма да се повтори схемата и вместо пътища - лузкосни здания, да се купуват парцели “, сподели Бойко Рашков.

Според министър Даниел Лорер пък е допустимо министри на ИТН да останат в държавното управление. От „ ИТН “ са безапелационни - всичките им представители напущат кабинета, дружно със заместниците.

„ Демократична България “ ще направи всичко допустимо да върне болшинството в Народното събрание, съобщи пред bTV министър Борислав Сандов.

Вицепремиерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова даже и с държавно управление на малцинството бюджетът би трябвало да мине.

Предстои подадените оставки да бъдат гласувани в Народното събрание. Нови имена към този момент не се спрягат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР