Политическата задънена улица в България вероятно ще продължи, след като

...
Политическата задънена улица в България вероятно ще продължи, след като
Коментари Харесай

Politico за Бъгария: Политическа задънена улица, може да замени един популист с друг

Политическата задънена улица в България евентуално ще продължи, откакто от националните избори в неделя не се появи очевиден победител - при втори избори за страната в интервал от три месеца, написа " Политико ".

Дясноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов тича един до друг с " ИТН " - Има Такъв Народ на Слави Трифонов.

Към момента социалистите се класират на трето място, следвани от антикорупционната партия Демократична България. Движението за права и свободи (ДПС), етническа турска партия, е на пето място, а " Изправи се, мутри вън ", на шесто.

Предсрочното гласоподаване е свикано след предходни неубедителни избори през април, след което никоя партия не съумя да събере задоволително поддръжка, с цел да образува болшинство, само че в последна сметка в профил Борисов като министър-председател и провокира основаването на служебно държавно управление. Докато партията на Борисов се оказа най-голямата при последното гласоподаване, спечелвайки 26% от гласовете, в този момент тя бе засенчена.

Политическите наблюдаващи настояват, че околните резултати от неделя евентуално ще съставляват предизвикателство пред двете водещи партии.

" Точно както след гласуването през април, чакам да видя мощно фрагментиран парламент, в който няма нито една партия, която да може сама да образува кабинет ", разяснява Геновева Петрова, български социолог и изпълнителен шеф на Alpha Research.

Има Такъв Народ, водена от известния ефирен водещ и актьор Трифонов, се надпреварва да постави завършек на десетилетната доминация на Борисов в българската политика и наподобява в по-добра позиция да сътвори кабинет. Очаква се някогашният артист да потърси поддръжката на двете дребни антикорупционни партии " Демократична България " и " Изправи се, мутри вън ", които получиха мощ по време на солидна вълна от антиправителствени митинги предходната година.

Подобен съюз обаче не би съставлявал болшинство в Народното събрание, като дружно събират по-малко от 42% от гласовете.

Ружа Смилова, учител по политически науки в Софийския университет, съобщи, че Трифонов евентуално ще се опита да образува държавно управление на малцинството, само че също по този начин предизвести, че това може да се окаже сложна задача.

" Дори Има Такъв Народ да сплоти сили с протестиращите партии, те към момента не съумяват да завоюват болшинство в Народното събрание ", сподели Смилова. " Трифонов може да се наложи да търси поддръжка зо съответни политики при обичайните партии, с които до момента е отказвал да работи. "

Досега Борисов не е коментирал плануваните резултати, а Трифонов се чака да направи изказване в понеделник. Двама от заместник-председателите на ГЕРБ обявиха, че Има Такъв Народ възнамерява да образува държавно управление, което " отхвърли да поеме политическа отговорност " и предвиждат задълбочаване на политическата рецесия. " Няма късмет да има сполучливо държавно управление през идващите месеци и даже години ", изяснява Тома Биков, един от заместник-председателите на ГЕРБ.

В обява във Фейсбук Трифонов дефинира вота като " добър ден за българската народна власт, тъй като станахме очевидци на най-свободните и най-честните избори ".

Край на една епоха - или начало на по-голямо безпокойствие?

Партията на Борисов е на власт през по-голямата част от последното десетилетие и се бори със " зъби и нокти " да резервира поддръжката си, защото загуби премиерския пост след неубедителното гласоподаване през април.

Схватлив политик, някогашният пожарникар и телохранител съумя да се утвърди като непосредствен съдружник на западните водачи в Брюксел и да се нарежда като благонадежден сътрудник в Европейската национална партия - същото необятно политическо семейство, към което принадлежат немския канцлер Ангела Меркел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейски Съюз продължава значително да си затваря очите за корупционните кавги в България, които постоянно са обвързани с европейски фондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и мощни олигарси, както и въпроси, свързани с върховенството на закона, засягащи медийните свободи.

Докато Борисов съумя да преодолее политическата стихия, подхранвана от антиправителствени митинги предходната година, известността на ГЕРБ пое сериозен удар в навечерието на вота на фона на разкрития от служебното държавно управление за наследството на партията. ГЕРБ отхвърли обвиняванията, които включват изказвания за корист с държавни средства и подслушване на опозиционни политици.

На всичкото от горната страна Министерството на финансите на Съединени американски щати глоби няколко авторитетни българи предишния месец и десетки организации, свързани с тях, за хипотетичното им присъединяване в корупция.

" Първоначалните резултати демонстрират, че това ще бъдат първите парламентарни избори, които Борисов публично ще загуби ", сподели Смилова. " Никой не би желал да ръководи дружно с ГЕРБ, тъй като това би било еднакво на политическо самоубийство. "

" Няма значение коя партия механически ще завоюва неделните избори ", сподели тя в изявление. " Очаквам да видя анти-ГЕРБ коалиция, резултат, който ще означи началото на края на Борисов. "

Дори в случай че политическите партии съумеят да образуват ново държавно управление и да избегнат следващите предварителни избори, анализаторите предизвестяват, че Народното събрание към момента ще бъде неустойчив с по този начин разпределените 6 партии и показват нерешителност по отношение на обещанията на Трифонов да освободи страната от корумпирани политически елити и политици.

" Дори Трифонов да успее да образува държавно управление, животът му може да е много къс ", сподели Смилова. " Можем в последна сметка да се окажем заменили един популист с различен. "
 Агенция Франс Прес: Българите гласоподаваха за антисистемни партии
Агенция Франс Прес: Българите гласоподаваха за антисистемни партии

Наказателен избор против Борисов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР