Политическата опозиция в Индия ухажва Tesla в опит да я ...

Политическата опозиция в Индия ухажва Tesla в опит да я

Политическата опозиция в Индия ухажва Tesla в опит да я привлече

Политическата съпротива в Индия ухажва Tesla в опит да я притегли Противниците на премиера Нарендра Моди оферират на Илон Мъск развита инфраструктура, опростена администрация и опция за развитиеПрепоръчай (0)
Политици от най-малко четири индийски щата се обърнаха към Twitter, с цел да поканят американския електромобилен тръст Tesla Inc. да открие представителства във въпросните провинции, единствено дни откакто ръководителят на компанията Илон Мъск написа в обществената платформа , че към момента се сблъсква с редица провокации в опита си да навлезе на този обещаващ пазар.

Индийските представители оферират на Tesla разнообразни благоприятни условия - от инфраструктура и резистентност до банален развой на утвърждение. Призивите идват от разнообразни елементи на страната - от Телангана на юг, Махаращра на запад, Пенджаб на север и Западен Бенгал на изток, оповестява Bloomberg.

Вече години наред Мъск и индийското държавно управление водят договаряния по отношение на наличието на концерна в страната, само че различията по отношение на построяването на локална фабрика от Tesla и високите мита върху вноса на коли не престават да държат въпроса в задънена улица. Въпреки че администрацията на премиера Нарендра Моди желае Tesla да сътвори фабрика за продажба на локално равнище и за експорт, Мъск упорства за понижаване на вносните мита, които доближават сега 100%, с цел да може първо Tesla да сътвори пазарна основа.

Всички щати, поканили Tesla, се ръководят от партии, които се опълчват на партията на Моди "Бхаратия джаната ", която ръководи федералното държавно управление.

Построяването на автомобилна фабрика в Индия може да се окаже мъчно начинание даже за локалните компании без държавна поддръжка, защото бюрокрацията, придобиването на земя и трудовите права остават непрекъснато предизвикателство.

През 2008 година Tata Motors Ltd., ръководена от най-големия конгломерат в Индия, беше принудена да изостави съвсем приключено оборудване в Западен Бенгал след митинги на фермери против придобиването на земя, което осуети опита ѝ да започва в този щат производството на Nano, най-евтината кола в света.

"Елате насам, ние в Западен Бенгал имаме най-хубавата инфраструктура и нашият водач Мамата Банерджи разполага с визията. Бенгал значи бизнес”, написа в Twitter Гулам Рабани, министър по въпросите на малцинствата и висшето обучение в Западен Бенгал.

Като опозиционен водач, основният министър на щата Мамата Банерджи управлява акция, изискваща от Tata Motors да върне земята, добита от държавното управление на провинцията, на фермери, които не желаят да се откажат от нея.

Индия, четвъртият по величина авто пазар в света и дом на повече от 1,3 милиарда души, е един от пазарите с максимален капацитет за производителите на електрически автомобили, само че пътищата ѝ към момента са доминирани от евтини бензинови и дизелови коли, създадени от локалните подразделения на Suzuki Motor Corp. и Hyundai Motor Co. Страната даде обещание да стане въглеродно неутрална до 2070 година, само че електрическите транспортни средства към момента остават недостъпни за множеството купувачи в страната, където междинният годишен приход не съумява да доближи 2000 $.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg