Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните

...
Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните
Коментари Харесай

Денков: Ако политическата криза премине в икономическа, ще стане страшно

Политическата неустойчивост е единствено външно проявяване на войната сред олигархичните кланове и тези, които владеят превзетата страна в тяхната битка за въздействие. Това съобщи пред БНР акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

Той бе безапелационен, че няма по какъв начин да се реши политическият проблем да се направи постоянно държавно управление, в случай че не бъде решен и казусът за войната сред олигархични кръгове. " Тази война сред олигарсите основава политическата неустойчивост. Политическата неустойчивост не е основана от политиците, а от мафиотите ", безапелационен бе той.

Можем да управляваме вероятно с ГЕРБ, само че не можем да се върнем назад през 2020 година, както желаят Борисов и Пеевски, означи някогашният министър председател и посочи:

" Ако някой храни илюзиите, че Политическа партия ще поддържа ГЕРБ на Борисов - да се върнем в тази система, в която се разпределят порциите, който е непосредствен до властта на олигарсите, това с присъединяване на Политическа партия няма да стане ".

Той е на мнение, че Пеевски стартира да губи почва под краката си и ще загуби тази политическа борба. В един миг щял да излезе и от Народното събрание. Този развой съгласно Денков ще се придвижи и към ГЕРБ. В интерес на ГЕРБ е да реши казуса колкото може по-скоро, с цел да може страната да стане управляема, настоя той.
 За ПП-ДБ е непостижим изборът сред Доган и Пеевски
За ПП-ДБ е непостижим изборът сред Доган и Пеевски

Следващите застрашени били ГЕРБ

По негови думи Пеевски е най-голямото зло в политическата система и то би трябвало да бъде отделено, в случай че желаеме да продължим напред. Пеевски бил индивидът, който злоупотребява с властта, която има в другите институции.

Денков счита, че триумфът на Пеевски в голяма степен се дължи на симбиозата му с Борисов . Докато тя не бъде отделена от политическата система в България, ние не можем да продължим напред, заключи той.

Според него, в случай че казусът с правосъдната система бъде решен, доста бързо България може да дръпне напред.

Денков смята, че Пеевски има огромно въздействие върху управлението и парламентарната група на ГЕРБ. Промяната в Движение за права и свободи и изпускането на част от контрола върху Движение за права и свободи от Пеевски щяла да се придвижи и към други партии.

" Пеевски ще желае да компенсира тази загуба на въздействие в Движение за права и свободи с увеличение на неговото въздействие в други партии. Българска социалистическа партия е едната от тях. ГЕРБ е другата партия , върху която той ще се опита да усили въздействието си. Сблъсъкът в ГЕРБ сред хората, които ще слушат повече Пеевски и тези, които биха желали да продължат като европейска партия напред - този конфликт е неминуем. Интересно е да забележим Борисов по какъв начин ще се нарежда ", разяснява Денков.
 Тимур Халилов: Нито един същински депесар не би дал своя вот за Пеевски
Тимур Халилов: Нито един същински депесар не би дал своя вот за Пеевски

Решението на Върховен административен съд е следващия пирон в ковчега на демокрацията, съобщи той

По негови думи няма явен победител от последните избори и на тези избори също няма да има. Той е на мнение, че никой няма да се съгласи Борисов да застане отпред на страната. Според Денков рецептата на Борисов е да няма държавно управление. А от ПП-ДБ още веднъж оферират договаряния и търсене на министър председател, в който ще има доверие.

" Рецептата, в която се споделя - или това, или нищо друго - не работи. Много елементарно се поставят етикети. Истината е, че през тези години ние сме тези, които успявахме да вършим държавни управления, бюджети, заложихме икономическа политика и вдигнахме приходите ", посочи той.

Денков означи, че все още новият вътрешен министър е сменил единствено двама регионални шефове. Около 15 други обаче поставил Калин Стоянов. Очаквам да видя дали министърът ще успее да сложи хора, които са подготвени да се хвърлят в тази борба, или ще се снишат и ще чакат да минат тези избори, уточни той.

Според него етническо напрежение в страната няма.

Той обаче счита, че хората не са показани задоволително добре нито от Движение за права и свободи, нито от ГЕРБ и търсят своето посланичество.

Според него в стратегиите има всичко, което е значимо за хората във всеки един от секторите. Въпросът бил дали то може да се осъществя.
 Политическа партия пращат джентълментско писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони
Политическа партия пращат джентълментско писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони

От партията приканват незабавно да се одобряват и трите закона за ПВУ

Той съобщи, че ГЕРБ настойчиво и редовно отхвърля да работи по тематиката, обвързвана с битката с корупцията.

" Въпросът не е дали знаем какво да създадем, а по какъв начин да го създадем, включвайки и битката с корупцията, която блокира доста от вероятните решения. Част от тези законопроекти са готови предходната година. Например разпоредбите за избор на членове на анткорупционната комисия са от октомври 2023 година в Народното събрание. ГЕРБ отхвърля да работи по тях. Тях ги е боязън, че в случай че фактически се направи смяна в тези системи, може да се окажат под ударите на съответните следствия ", разясни Денков.

Според него България към този момент не е неуправляема страна . Той счита, че в страната няма икономическа рецесия, тъй като през тези 4 години България е с най-хубавите стопански индикатори, откогато е влезнала в Европейски Съюз. Политическата рецесия към момента е управляема, съобщи той, само че предизвести, че в случай че политическата рецесия се придвижи в икономическа, това би могло да има тежки последствия.

Икономически сме добре, тъй като откакто беше заменено ръководството на Борисов, беше заменена икономическата политика, изясни някогашният министър председател, съгласно който бюджетите на Асен Василев са със напълно друга философия.

" Всичко това даде резултати. Миналата година беше рекордна по вложения. Ако не решим политическата рецесия, тогава тя ще премине в икономическа и може да стане ужасно ", акцентира Денков.

По негови думи е значимо държавно управление, ЦИК, съдилища да свършат безупречно своите задължения, с цел да няма съображение за оборване.
 Джентълменското съглашение сред ГЕРБ и ПП-ДБ - мазна сделка за власт и пари
Джентълменското съглашение сред ГЕРБ и ПП-ДБ - мазна сделка за власт и пари

Според Тошко Йорданов сега можело да има държавно управление без ГЕРБ и ДПС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР