Политическата нестабилност е риск номер едно във вътрешен план. Във

...
Политическата нестабилност е риск номер едно във вътрешен план. Във
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Политическата нестабилност е риск номер едно във вътрешен план

Политическата неустойчивост е риск номер едно във вътрешен проект. Във външнополитически проект това е войната в Украйна. Тя е главният генератор на опасности и на закани. Това съобщи пред БНР някогашният началник на ДАНС Цветлин Йовчев.

Според него в идващите няколко месеца ще се явят първите благоприятни условия да стартират договаряния за прекъсване на войната, която Русия води в Украйна. Месеците до есента ще дефинират от каква база ще стартират тези договаряния, разясни той.

Йовчев разяснява и тематиката за зачестилите бомбени закани в последните дни. По думите му от ден на ден ще се сблъскваме с хибридни закани. Той уточни, че информацията за получени в последните дни на имейлите на учебни заведения в разнообразни градове в България, подсказва, че става дума за хибридни офанзиви.

Кой седи зад тях и каква е съответната им цел следва да се обясни. Все още няма обществена информация за това, има разнообразни хипотези, които не са доказани. Тези офанзиви пристигнаха в един миг, когато и обществото, и цялата страна са извънредно чувствителни към сигурността. Това сподели, че има избрани недостатъци, към които би трябвало да се отнесем съществено и би трябвало да преодолеем в един доста къс интервал от време, посочи някогашният началник на ДАНС.

Йовчев съобщи, че, без значение от какъв темперамент, би трябвало да бъдат тъкмо избрани, унифицирани и съгласувани с всички сходни организации. По думите му е малко евентуално да се стигне до спиране на изборния развой на 2 април.

Той уточни, че в България към момента няма построен Национален център по киберсигурност, макар че е признат закон преди години. Една от главните системи, които работят, една от главните функционалности е киберразузнаването, което дава опция на този Национален център авансово да събере информация. За да можем дейно да действаме като система, това значи да бъдат изменени някои закони. Към момента не може да бъде адресирана една такава опасност към нито една съответна организация, която да има напълно отговорността и пълномощията да предприеме всички нужни дейности и да координира взаимните дейности на държавните органи, посочи Йовчев.
 Нова порция бомбени закани в учебните заведения в страната Обновена
Нова порция бомбени закани в учебните заведения в страната

Получени са десетки сигнали във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР