Политическата криза във Венецуела, ситуацията в Сирия и отношенията ЕС

...
Политическата криза във Венецуела, ситуацията в Сирия и отношенията ЕС
Коментари Харесай

Кризата във Венецуела беше акцент в разговорите на външните министри на ЕС

Политическата рецесия във Венецуела, обстановката в Сирия и връзките Европейски Съюз - Китай са главните тематики в дневния ред на почналата през днешния ден в Букурещ неофициална среща на външните министри от Европейски Съюз от формата Гимних. Специалните ни пратеници в Букурещ Ирина Цонева и Илия Иванов с детайлностите.

Първа среща на външните министри в границите на Ррумънското европредцедатерство в обичайния формат „ Гимних “, носещ името на немския палат където през 1974 година се организира първата такава среща. Днес тя минава напълно под знака на мнения за обстановката във Венецуела и резолюцията на Европарламента, с която евродепутатите признават Хуан Гуайдо за краткотраен президент.

В коментар за реакцията на външните министри тук на апела на Европарламента страните членки да се съобразят с „ твърдата и един позиция на резолюцията “ вицепремиерът Екатерина Захариева акцентира, че още в събота всички нейни 27 сътрудници, в това число Федерика Могерини, са излязли с общ апел за ненасилие във Венецуела.
Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: Обединени сме към обстоятелството, че изборите за президент през предходната година пораждат съществени подозрения дали да били почтени, демократични и законни. Призоваваме също по този начин да се свикат незабавно нови президентски избори и също по този начин да се даде опция на, съгласно нас, единственият законен орган сега - Народното събрание - да извършват конституционните си функционалности.  Екологичен потенциал признава Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела Екологичен потенциал признава Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела
Европейският парламент призна през днешния ден Хуан Гуайдо за легален краткотраен президент на Венецуела. Резолюцията беше подкрепена от близо 440 депутати, срещу година..

Хората във Венецуела би трябвало да изберат дружно по либерален метод с еднакъв достъп на всички до изборите кой да ги ръководи и кой да бъде техният президент, разяснява още Захариева и добави, че филантропичната обстановка там е в действителност пагубна.
Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: И когато взимаме ограничения, в това число и санкционни, те би трябвало да бъдат такива, че да не усложняват така и така извънредно тежкото състояние на венецуелски народ.
Пред медиите в Букурещ Федерика Могерини към момента не е коментирала резолюцията на Екологичен потенциал за Хуан Гайдо, само че по-рано съобщи:
Федерика Могерини висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността: Преди всичко дано ясно да заявя нашето изрично искане за освобождението на сътрудниците ви публицисти, задържани в Каракас през миналите часове. Очакването ни е те да бъдат освободени неотложно. Както знаете, за Европейския съюз е от изключителна значимост публицистите да бъдат подпомагани и най към този момент да бъде обезпечена опцията свободно да извършват своите професионални отговорности.
Утре връзките Китай - Европейски съюз ще бъдат акцент в диалозите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР