Политическата криза в Италия може да увеличи натиска върху италианската

...
Политическата криза в Италия може да увеличи натиска върху италианската
Коментари Харесай

Експерти: Политическата несигурност в Италия увеличава рисковете за местната икономика

Политическата рецесия в Италия може да усили натиска върху италианската стопанска система, която е изправена пред сложен интервал на фона на високия дълг.

" Политическата рецесия към този момент изтласка приходите от италианския 10-годишен обществен дълг до 1,83%, най-високото равнище за пет седмици. По-високата рентабилност на държавните облигации обаче ще ускори уязвимостта на локалните банки към върховен риск, защото те държат по-голямата част от обществения дълг на Италия ", разяснява по тази тематика Еуджен Аническу, който е шеф на " Кофас " за България и Румъния.

По оценката на специалистите тежестта на високия дълг е още по-сериозна поради по-слабото показване на стопанската система на страната. В края на предходната година Италия влезе в техническа криза, а за първите шест месеца на годината растежът е на нулево равнище.

" Италианската политическа рецесия, както и опълчването на Матео Салвини към европейските институции, могат да влошат доверието, което към този момент е нарушено от комерсиалното напрежение и Brexit. Ако растежът се забави и растежът на суверените се увеличи, главният остатък на държавното управление евентуално ще бъде непълен, с цел да предотврати увеличение на обществения дълг ", предизвестяват от " Кофас ".

Експертите подчертават върху това, че създалата се неустановеност на пазарите и доверието на вложителите могат да се влошат в допълнение при договарянията на бюджета за 2020 година.

Преди дни водачът на крайнодясната партия " Лига " Матео Салвини сложи под въпрос съдружното държавно управление, ръководено от неговата партия и популисткото придвижване " Пет звезди ", като прикани за предварителни избори.

За тази цел " Лига " внесе предложение за избор на съмнение против държавното управление, с цел да предизвика рухването на изпълнителната власт. Сенатът обаче реши да не го организира неотложно, а вместо това разреши на министър-председателя Джузепе Конте да се обърне авансово към горната камара на 20 август.

" Опитът на Матео Салвини да провокира изключителни избори идва в миг, когато той има мощна позиция на политическата сцена и е очевиден любимец в анкетите, означават анализаторите на Кофас. " Лига " стартира да добива позиции в районните избори, в това число в южните райони, до момента в който поддръжката за " Пет звезди " последователно понижава ", показват специалистите.

Слагането на завършек на ръководещата коалиция в познатия ѝ тип ще докара до предварителни избори в края на месец октомври, което е тъкмо в миг, в който би трябвало да бъде утвърден държавният бюджет за идната година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР