Политическата криза у нас се дължи на липсата на лидери

...
Политическата криза у нас се дължи на липсата на лидери
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: Политическата криза у нас се дължи на “нищета”

Политическата рецесия у нас се дължи на неналичието на водачи и неналичието на хрумвания при съществуващите водачи. Така писателят, драматург и кино-сценаристЗахари Карабашлиев разяснява в “Стълбището ” по Дарик радио аргументите, довели България на прага на седми предварителни избори.

“Ключовата дума е липса, мизерия и на хрумвания, и на водачи. Ако времето е такова каквото е - време без подчертана преобладаваща идеология, тогава хората се сплотяват към хора. При нас ги няма тези хора, водачи. Отговорът е и двете - липса на идеология и липса ослепителен престиж ”, съобщи Карабашлиев.

Той изясни, че има вяра, че в болшинството от хората в Българите са свестни и като доказателство за това посочи “оцеляването ” им през “тъмните ” години на 90-те.

“През 90-те години страна абдикира. То не бяха мутри, стребли, рекети, убийства. Нищо не можеше да подхванеш, без да платиш. Аз излизах от университета и влизах в живота тогава. И все пак българският народ съумя да не се радикализира, да не стане това, което се случи в някогашна Югославия. България резервира базовото си възприятие за общественост. Да, с доста контузии, само че не се разпаднахме като страна. При отсъствието на всевъзможни институции. Винаги давам тези най-тъмни години, безусловно тъмни, тъй като и токът спираше, нямаше храна ”, сподели Карабашлиев.

Той посочи, че макар тази национална злополука България е съумяла да се резервира като страна. Трябвало ѝ е малко и го е получила - Европейският съюз и Валутният фонд.

“Войната на 90-те години в този момент продължава с други средства. Оптимизмът ми се състои в това, че всеки може самостоятелно да ръководи ориста си и да постанова своите правила, морал и добродетелност в дребното място, което му е отредено под слънцето - фамилията, работното място, приятелският кръг ”, сподели още писателят.

Слушайте и гледайте целия диалог със Захари Карабашлиев в атачмънтите.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР