Политическата криза ще се задълбочи, няма да ме учуди да

...
Политическата криза ще се задълбочи, няма да ме учуди да
Коментари Харесай

Социолог : Няма да се учудя да гласуват и под 2 млн. души

Политическата рецесия ще се задълбочи, няма да ме учуди да имаме изборна интензивност под 2 млн. Това съобщи по Българска национална телевизия социологът Димитър Ганев.

" Дълбочината на политическата рецесия в България е с безусловно невиждан темперамент. Седем парламентарни избори за три години и половина. Няма политическа партия, която да може да устои на този напън, имам поради напън от позиция на готовност на избори, консумиране на финансов запас, на учредителен запас, непрекъсната промяна на политическата обстановка. Няма партия, която да може да издържи на този напън без да претърпи избрани вреди. И тук по терена няма незасегнати.

Само след последните избори виждаме разединение в две от обединенията - в Движение за права и свободи и промяна на управлението, гарнирано със разногласия, юридически в това число в Българска социалистическа партия. Когато споделям, че няма незасегнати по терена, имам поради, че няма партия, която да усилва единствено в тези седем избора резултата си, в противен случай - единствено го понижават. Друга притеснителна наклонност е, че има на практика съвсем непрекъснат спад на изборната интензивност, стигайки до безспорен връх, какъвто е 2,2 млн. гласа. На изборите през октомври не можем да чакаме нищо по-различно от задълбочаването на тази същата наклонност - до степен, която няма да ме учуди да имаме интензивност под 2 млн.

Представете си в този момент - интензивност 2 милиона, това значи, че в Народното събрание ще попаднат обединения, за които са дали своят вот към 1,8 души, тъй като въпреки всичко ще има дял подадени гласове за партии, които не минават 4-процентната преграда и не влизат в Народното събрание ", сподели Димитър Ганев.

Социологът удостовери, че сходна изборна интензивност би означавала безусловно нелегитимен парламент.

" Това първо. И второ - в случай, че влезем в хипотезата, че се сътвори постоянен кабинет след изборите на 27 октомври, той ще стъпва на към половината или малко над половината, което значи, че постоянната власт ще стъпи на под 1 милион гласа. Ще бъдат серия от партии, сборът на подалите гласове за тях ще бъде под 1 милион. Математически разновидности можем да изброим доста, само че политическите разновидности са лимитирани - считам, че това би могло да бъде структура, която да прилича съвсем изцяло същата структура, която имахме преди 10 години. 2014 година на парламентарните избори се сформира кабинет сред ГЕРБ и Реформаторския блок с съдружно съглашение и съглашение за поддръжка с трети и четвърти - тогава Патриотичен фронт и АБВ. Това, което съгласно мен е единственото допустимо да се направи, е съдружно съглашение или някаква форма на съдействие сред ГЕРБ и ПП-ДБ със съглашение за поддръжка от трети, а може да се наложи и четвърти ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР