“Политическата криза може да бъде решена с политическа смелост, категорично

...
“Политическата криза може да бъде решена с политическа смелост, категорично
Коментари Харесай

С предизборни декларации от трибуната приключва 48-мия парламент

“Политическата рецесия може да бъде решена с политическа храброст ”, изрично уточни шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, съгласно която е бил изработен опит Борисовата партия да бъде унищожена, само че към този момент е “незаобиколим фактор ” и в “центъра на политическия развой ”. 

 

“Убедени сме, че политическата рецесия нито може да бъде решена по комфортен за партиите метод, нито с екстравагантност, нито с лозунги. Липсата на политически потенциал е главната причина за безпътицата, в която се намира страната ни. Политическата рецесия не може да се реши без нас. Беше изработен опит партията ни да бъде унищожена. ГЕРБ-СДС е резистентен и незаобиколим факт и към този момент не е в изолираност, а в центъра на политическия развой. Това може да се трансформира в трайна причина за решение на рецесията. Взаимодействахме с всички политически сили - нещо, което не беше допустимо в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Не можем да бъдем заобиколени и изчегъртани. 48-ото Народно събрание не съумя да излъчи постоянно държавно управление, само че съумя да вземе редица значими решения ”, уточни Атанасова. 

 

Сред тях обаче по този начин и не попадна въвеждането на механизъм за следствието на основния прокурор. ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отхвърлиха да съкратят периода за оферти сред първо и второ четене, с което на процедура сложиха завършек на опита за въвеждането на надзор върху основния прокурор в това Народно заседание. 

 

С неприятна и добра вест от трибуната на Народно събрание стартира декларацията на “Продължаваме Промяната ” в последния работен ден на депутатите. Според Андрей Гюров това е бил “парламентът на пропуснатите благоприятни условия ”, и “хартиената коалиция ”, а измененията в изборното законодателство са станали знак на Народното събрание. 

 

“Продължи ли това Народно събрание правосъдната промяна? Не, нямаше предпочитание. Направи ли това Народно събрание нещо за битката с корупцията? Не, отхвърли, не му беше приоритет. Затова сме на европейското дъно по показател на корупцията. Остана за идващ парламент. За различен път останаха жертвите на домашно принуждение. Беше по-важно за ГЕРБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия да сеят страхове. Спасяването на Гешев беше по-важно от спасяването на Черноморието. Освен изоставането от задачата " Шенген ", изоставаме и от готовността за еврозоната. Кой, попитайте партиите, които внесоха една и съща корекция дружно с правописните неточности в нея. Това Народно събрание няма да ни липсва - измежду целите не бяха правосъдната промяна, Шенген, еврозоната. Най-голямата заплаха е да бъдем завладяни от яд и обезсърчение. Време е за храброст ", уточни Гюров. 

 

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък уточни, че актуалната политическа рецесия е невиждана в новата ни история, само че пък има опция да се научат “най-мъдрите уроци ” и рецесиите да се трансфорат във благоприятни условия.  

 

“Днес всеки виновен ще отговори пред себе си дали бяха положени всички старания за решение на политическата и обвързваните с нея рецесии, дали Народно събрание работи с дневния ред на обществото. Добре е всеки да си отговори почтено. Хората не желаеха избори, а да се решат проблемите им. Днес би трябвало да признаем, че не 48-ото Народно събрание не съумя поради неналичието на разговор. Разбрахме посланието на гласоподавателите. Ние сме представители на целия народ и в случай че народът би трябвало да живее дружно и би постигнал триумфи в заедност, то същото се отнася за нас. Така в случай че има разделяне в обществото, не би имало триумфи, по този начин е и в Народно събрание ”, уточни Карадайъ.

 

Костадин Костадинов обаче видя опция за “пети изправителен изпит ” в предварителните избори и знаков крах с неуспеха на правосъдната промяна. Лидерът на “Възраждане ” повтори обвиняванията към Демократична България и Политическа партия за неуспеха й. 

 

“Ще имаме събрани 600 хиляди подписа при условие на 400 хиляди за референдума за еврото. Има партии, които се боят от изборите. Това, че този парламент не се сътвори държавно управление, е добър знак. Вместо основаването на политически зомбита, доста по-добро решение са изборите. Ние от " Възраждане " се обръщаме към всички българи, с цел да им кажем, че ориста на България е във вашите ръце. Не вярвайте на тези, които ви споделят, че резултатът ще е същия. Използвайте тази власт по предопределение. Търсете истината, проверявайте я. Защото имаме един главен проблем. Хората не имат вяра в българската страна. Смятат, че политическата класа е прегнила ”, уточни Костадинов. 

 

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова употребява последната си опция да насочи рецензии за решението на страната ни да изпрати военна помощ на Украйна, както и за покупката на още осем изтребителя F-16. 

 

“Това военно преимущество в говоренето в Народното събрание беше облечено в клишета. Който е за оръжие е евроатлантик, другите са ретроградни евразийци. Етикетите бяха черно и бяло. Забравяйки, че най-ниска европейска полезност е мира. Войната ще завърши с спокойно съглашение. Президентът Макрон съобщи, че мирът е вероятен, когато всички седнат на една маса. Същото сподели и канцлерът Шолц. Големите към този момент гледат към мира. И това е бъдещето, в случай че желаеме успокоение ”, съобщи Нинова. 

 

По думите й неналичието на единно болшинство е довело до ситуационни решения, неустойчивост и непредвидимост.

 

“И това роди спекулации. Напоследък има една линия - положителните против неприятните, статуквото против смяната. Всички тук са статукво, тъй като тази дума значи сегашното. Това беше парламент, белязан от кавги, замеряхте се със кавги - чекмеджета и кюлчета против " Джемкорп " и " Nexo ". Прехвърляше се отговорността - за Европа на разсъдъка и мира и внесохме декларацията за Шенген. Концентрация върху най-важния въпрос - цени, беднотия и неравноправие. Разбра се коя е лявата партия и с леви ограничения да постигаш леви резултати. Безплатни учебници, минимална работна заплата. Спасихме детските ясли от закриване. Уважаеми български жители, решението кого ще изпратите в тази зала е ваше. Мислете - със сърце и с разсъдък ", счита Нинова.

 

Христо Иванов от “Демократична България ” уточни , че има белези на “странен квазипрезидентски режим ”, което приказва за заобикаляне на политическата ни система.Иванов прикани за разговор. 

 

“Причината да не можем да излъчим ръководство е това, че не можем да договорим шерването на властта. Властта в България сътвори практиката да се упражнява отвън границите на закона. Трябва да подсигуряваме върховенството на правото. Това е най-кратката диагноза на рецесията. Влязохме с къси цели - да има парламентарно ръководство, обвързвано с Шенген, върховенството на правото и спора в Украйна. Беше казано в последните седмици на това Народно събрание, че конституционна промяна на прокуратурата би трябвало. Това е позитив, който се надяваме да не използваме като следващата тактическа маневра. Ако създадем промяна на правораздаването, означавам го това с умерена вяра. Демократична България беше диалогична, само че не беше безпринципна. Няма да сме нечий заслон. Демократична България беше най-цивилизованата ", съобщи Иванов. 

 

Според Стефан Янев от “Български напредък ” следващите избори са индикатор за срутва на политическата система, което “дълбоко го тревожи ”. 

 

“Клел съм се с цената на живота си да защищавам отечеството си, само че тук бях посредник. Много от вас си мислят, че тъкмо тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-дебела. Беше изгубено скъпо време за кавги за власт непременно, вместо да се начертае проект по какъв начин да преведем България през тази рецесия ”, уточни Янев , съгласно който страната се движи на “служебен автопилот ”. 

 

“Пак сме изправени пред избор. Да се замисляме какво вършим и какво оставяме и дали разрушавам или сътворяваме. Моля се идващите избори нека да донесат повече сигурност, вяра и единство. Дано утрото е по-мъдро. Народът ни заслужава това. На добър час. Закривам 48-ото Народно заседание ", съобщи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР