Политическата кариера на бившия бразилски президент Жаир Болсонару окончателно приключи

...
Политическата кариера на бившия бразилски президент Жаир Болсонару окончателно приключи
Коментари Харесай

Болсонару вън от управлението на Бразилия до 2030 година

Политическата кариера на някогашния бразилски президент Жаир Болсонару дефинитивно завърши в петък.

Това стана ясно, откакто Федералният изборен съд на Бразилия забрани на крайнодесния националист да заема обществени длъжности до 2030 година поради държанието му по време на изборите предходната година, оповестява " Ройтерс ".

Петима от седем съдии гласоподаваха за осъждането на 68-годишния Болсонаро за корист с власт и  медиите, когато през юли, преди изборите през 2022 година, той привика посланици, с цел да изрази неоснователни изказвания по отношение на системата за електронно гласоподаване в Бразилия.

Отборът на сегашния президент Лула да Силва отпразнува резултата.

" Някои значими послания идват от процеса: лъжата не е законен инструмент за практикуване на социална функционалност и политиката не се ръководи от закона на джунглата ", написа в " Туитър " министърът на правораздаването Флавио Дино. Демокрацията преодоля най-трудния си стрес тест от десетилетия. "

 Болсонару може да загуби политическото си бъдеще
Болсонару може да загуби политическото си бъдеще

Трима от наложителните четирима съдии постановиха злоупотреби

Припомняме, че решението на съда е предстоящо. 

В четвъртък, трима от наложителните четирима съдии от федералните изборни съдилища постановиха, че някогашният държавен глава е злоупотребил с властта си на миналогодишните избори.

Делото беше отсрочено за петък, с цел да се произнесат останалите съдии.

Болсонару може да се окаже лишен от обществена служба до 2030 година, в случай че болшинството от седемте съдии в съда в Бразилия открият, че е злоупотребил с властта си, като е призовал посланици, с цел да изрази неоснователни изказвания по отношение на системата за гласоподаване в Бразилия преди гласуването предходната година.
 Съдят Болсонару на 22 юни
Съдят Болсонару на 22 юни

По обвинявания в корист с власт и дезинформация

Болсонару, някогашен капитан от армията, загуби изборите през октомври предходната година от левия противник Луис Инасио Лула да Силва.

Той е упрекнат, че е основал общонационалното придвижване за анулация на изборния резултат, което приключи с нахлуването на 8 януари в държавни здания в Бразилия от хиляди негови поддръжници. Той обаче отхвърля да е направил нарушаване.

Избран през 2018 година на фона на вълна от десни водачи, в това число неговия политически кумир, някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Болсонару получи рецензии за слабото си ръководство на тропическите гори на Амазонка, метода си към рестриктивните мерки против COVID-19 и офанзивите против изборната система на Бразилия.

Много от неговите тогавашни съдружници са разпитвани от законодателите в следствие на Конгреса за протестите от 8 януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР